BIVŠI BUGARSKI MINISTAR: SAD žele da se rat vodi na Crnom moru

Novosti online 21. 04. 2023. u 21:08

SJEDINjENE Američke Države teže da vojni sukob prenesu na Crno more, izjavio je bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske, lider partije ABV (Alternativa bugarskog preporoda) Rumen Petkov.

Foto AP

On je ovako prokomentarisao američki predlog zakona, koji je u martu predstavio kongresmen Bil Kiting.

-Sjedinjene Države žele da se rat prenese na područje Crnog mora i da se ovde vodi. Odnosno, one potpuno jasno objavljuju da kontrolišu veliki deo medija u regionu i žele da unaprede ovaj proces. Želimo da naš predsednik i Vlada jasno kažu šta su nacionalni interesi Bugarske i kako će ih zaštititi, jer nas ovaj predlog zakona proglašava delom rata, zaključuje Petkov.

Predlog zakona ima za cilj osiguravanje bezbednosti u crnomorskom regionu. U njemu se navodi da su SAD zainteresovane da podrže napore za sprečavanje eskalacije vojnog sukoba u Evropi i zbog toga je neophodno proglasiti Crno more „arenom ruske agresije“.

Priobalne države, kako proističe, jesu kritično važne u „suprotstavljanju agresiji“, a „brutalni pokušaji Rusije da proširi svoju teritoriju i kontroliše pristup Sredozemnom moru preko Crnog mora predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost SAD i NATO“.

Ova strategija predviđa i „unapređenje komunikacija i razmene obaveštajnih podataka među zemljama Crnog mora“ i borbu protiv „ruskih dezinformacija i propagande“ u regionu i „štetnog stranog uticaja“ kroz medijske inicijative, koje podržavaju SAD.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - „Granit 2023“ - Pripreme za prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Pogledajte više