UKRAJINSKI TERORISTI UBILI RUSKOG NOVINARA: Dignuta u vazduh bina sa koje govorio na javnom času

D. Vujičić

02. 04. 2023. u 19:52

RUSKI istaknuti prokremaljski bloger i ratni dopisnik Vladlen Tatarski ubijen u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu u vreme kada je držao javnu tribinu o događanjima u Donbasu. U istoj eksploziji kako izveštavaju ruski mediji ranjeno je najmanje 15 ljudi.

Foto: AP

Tas Njuz je prvi izvestio o eksploziji, nakon čega su društvenim mrežama počeli da kruže više video snimaka koji navodno prikazuju trenutak eksplozije.

Lokacija je identifikovana kao kafić "Strit Bar" u istorijskom centru grada na obali reke Neve, odmah preko puta poznate zgrade Admiraliteta.

Dok se uzrok eksplozije još uvek istražuje, prvi izveštaji ukazuju na to da je u kafiću postavljena improvizovana eksplozivna naprava.

Tatarski je tamo održavao neku vrstu javnog"časa", a s obzirom da je on poznata "proruska"ličnost, čini se da je lično bio meta.

Tatarski je izveštavao iz Donbasa od 2014.kada se pridružio milicijama Donbasanakon puča na Majdanu u Kijevu. Od tada je u Rusiji postao poznat kao bloger i dopisnik koji izveštava o situaciji u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Tatarski je takođe napisao nekoliko knjiga.

Dalje, u izveštajima državnih medija potvrđeno je da je "u blizini bine u kafiću aktvirana podemetnuta bomba.

Redak napad u srcu drugog po veličini grada u Rusiji ima obeležja političkog ubistva, sličnog ubistvu Darije Dugine iz automobila bombe prošlog avgusta, u napadu koji je možda bio namenjen njenom ocu Aleksandru Duginu.

Eksplozija u nedeljnom kafiću mogla bi da bude još jedna tajna operacija ukrajinskih partizana duboko u Rusiji, nakon niza smelijih prekograničnih terorističkih incidenata, koje su osudili Kremlj i predsednik Vladimir Putin, obećavajući da će eskalirati rat kao odgovor.

Neprovereni izveštaji kažu da je bomba možda bila sakrivena u poklonu koji je Tatarskom dobio. U narednim danima zvaničnici Kremlja će se verovatno direktno pozabaviti ubistvom novinara i kontroverznog političkog komentatora.

Pogledajte više