BOGATI DA PLATE 100 MILIJARDI: U Šarm el Šeiku na Sinaju Samit Ujedinjenih nacija o klimi COP27

V.N.

07. 11. 2022. u 07:20

U EGIPATSKOM letovalištu Šarm el Šeiku počeo je Samit UN o klimi, COP27, na kojem će se postaviti pitanje kada će bogate zemlje platiti siromašnima za borbu protiv klimatskih promena, izazvanih visokim emisijama štetnih gasova, prenosi Dojče vele (DW).

Foto AP

Nakon nedavnih razornih poplava u Pakistanu i rekordnih toplotnih talasa i suše širom sveta, kompenzacija zemljama koje pogađaju klimatske promene trebalo bi da bude centralna tema svetske konferencije u Šarm el Šeiku a jedno od glavnih pitanja samita biće kako pobeći od fosilnih goriva.

Dok rat u Ukrajini i protesti u Iranu dominiraju vestima uoči Samita o klimi COP27 u Egiptu, generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorava da svetski čelnici gube iz vida "borbu na život ili smrt" kada je reč o klimatskim promenama.

Govoreći s novinarima u Njujorku u oktobru, Guteres je rekao da vodeće industrijske zemlje treba da pojačaju korak i ispune obećanje o izdvajanju sto milijardi dolara godišnje za podršku klimatskim merama u zemljama u razvoju.

To bi trebalo da počne od 2025. godine - iako je prvobitno bilo planirano za 2020. godinu.

"Gledano ukupno, trenutna obećanja i politike zatvaraju vrata šansi da ograničimo porast globalne temperature na dva stepena Celzijusa, a kamoli da postignemo cilj od 1,5 stepeni", rekao je Guteres.

Simon Stil ispred UN zadužen za klimu, Foto AP

Čuveni cilj 1,5 Celzijusa odnosi se na prosečnu razliku u temperaturi između vremena pre industrijalizacije (1850-1900. godine) i 2100. godine.

Takođe, spor je napredak u nastojanjima bogatih zemalja da kompenzuju zemlje koje su pogođene klimatskim promenama - SAD i članice EU oklevaju da se posvete namenskom fondu, koji bi mogao iznositi stotine milijardi godišnje do 2030, nadoknađujući troškove visokih emisija štetnih gasova.

Posebno je veliki problem u ostrvskim državama, s niskom nadmorskom visinom, koje su najosetljivije na porast nivoa mora i razorne oluje.

"Nemamo vremena za gubljenje - naša ostrva pogađaju sve ozbiljniji i češći klimatski uticaji, a oporavak dolazi po cenu našeg razvoja", rekao je Volton Vebson, predsednik Saveza malih ostrvskih država pri UN, na zasedanju Generalne skupština u septembru.

Veliki skup u egipatskom letovalištu, Foto AP

ZELENI VODONIK

EGIPATSKO predsedavanje Klimatskom konferencijom dalo je obećanje da će inovacije i čista tehnologija biti ključni deo dnevnog reda, s nekoliko dana posvećenih zelenom vodoniku i dekarbonizaciji energije.

UGLjOVODONICI

NA prošlogodišnjem Samitu o klimi u Glazgovu (COP26) fokus je bio na prestanku korišćenja fosilnih goriva, posebno kada je reč o proizvodnji električne energije.

Prema jednom zaključku, više od 30 zemalja obavezalo se da ukine direktnu budžetsku podršku sektoru fosilnih goriva, što se procenjuje na 24 milijarde evra godišnje.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više