EMIRATI NA SAMOM VRHU: Lista najboljih i najlošijih gradova za život na Bliskom istoku i u Africi

Novosti online 26. 09. 2022. u 11:31

PREMA listi najboljih gradova za život na Bliskom istoku i u Africi, koju je napravio britanski nedeljnik "Ekonomist", prvo mesto zauzeo je Abu Dabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Foto: pixabay

Kako navodi pomenuti časopis, oko 99 odsto ljudi u UAE je primilo najmanje dve doze vakcine protiv virusa kovid-19, što je treća najveća stopa u svetu. To je pomoglo zemlji da izbegne potpuna zatvaranja 2021. i da sada, 2022, Abu Dabi i Dubai budu otvoreni za poslovanje.

Njihov relativno brz oporavak jedan je od razloga zašto Abu Dabi i Dubai zauzimaju prvo i drugo mesto na listi najboljih gradova za život na Bliskom istoku i Africi koje je sprovela agencija "Ekonomist intelidžens junit" EIU, odeljenje za istraživanje i analizu Ekonomist grupe.

Sa druge strane, najlošiji grad za život prema ovoj listi je prestonica Zimbabvea, Harare (u ovoj državi trenutna stopa inflacije iznosi čak 200 odsto, pa i ne čudi ovaj podatak).

Najbolji gradovi za život

1. Abu Dabi
2. Dubai
3. Tel Aviv
4. Kuvajt Siti
5. Bahrein (mala ostrvska država)

Najlošiji gradovi za život

1.Harare
2. Alžir
3. Tripoli
4. Lagos
5. Damask


Podsetimo, šest emirata u Persijskom zalivu: Abu Dabi, Dubai, Adžman, Šardža, Um el Kajvejn i Fudžejra sklopilo je sporazum o osnivanju federacije Ujedinjeni Arapski Emirati u decembru 1971, a u februaru 1972. se federaciji priključio i emirat Ras el Hajma.

Emirati svojom politikom niske stope oporezivanja i imigracijskim olakšicama privlače najbogatije, te se nalaze i u samom vrhu liste gradova sa najviše milionera na svetu.


BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA LICU MESTA: Na Gazimestanu, gde ne staje divlja gradnja
Pogledajte više