OSUĐENA OZLOGLAŠENA "LAVICA BALKANA": Vrbovala decu za ISIS, podstrekivala na zločin

Novosti online 17. 08. 2022. u 10:29 >> 10:29

DVADESETOGODIŠNjA Bleona Tafalari, albanka sa Kosova i Metohije, osuđena je prvostepeno na tri godine i četiri meseca zatvora za krivično delo podstrekivanje na zločin, saopštile su italijanske vlasti.

Foto: Profimedia/ilustracija

Bleona Tafalari, osuđena je prvostepeno na tri godine i četiri meseca zatvora za krivično delo podstrekivanje na zločin, dok je oslobođena optužbi za terorizam.

Podsećamo, ona je nakon hapšenja u novembru prošle godine u Milanu, optužena za međunarodni terorizam.

Tužilaštvo je tražilo da Bleona Tafalari bude osuđena na pet godina zatvora, smatrajući je pristalicom ISIS-a.

Bleona Tafalari je, kako navode italijanski mediji, udata za nemačkog policajca, rođaka Kujtima Fejzulaija, koji je izveo terorističke napade u Beču pre dve godine.

Radikalizovana je kada je imala 16 godina, i bila je odani pristalica Islamske države, kao i članica organizacije "Lavovi Balkana" - ogranka ozloglašene terorističke grupe.

Italijanska policija je u njenom mobilnom telefonu pronašla hiljade fotografija i snimaka dekapitacija i scena terorističkih napada. Ona je prebačena u zatvor, i optužena je za udruživanje sa ciljem izvođenja terorističkih napada.

Policija je prvo pratila njenog muža, 21-godišnjeg Albanca i rođaka Kujtima Fejzulaja, teroriste koji je izveo krvavi napad u Beču kada je ubio četiri osobe, pre nego što su ga likvidirale snage bezbednosti.

Istragom, koju je sproveo antiteroristički tim iz Milana u saradnji sa Evropolom, utvrđeno je da je Tafalari vrbovala devojke albanskog porekla, uključujući i maloletnice.

- Naći ću ti muža koji je kao lav, s kojim ćeš da umreš kao mučenica posle braka natopljenog krvlju nevernika - pisala je osumnjičena jednoj šesnaestogodišnjoj sagovornici na Telegramu.

Istražitelji su takođe pronašli snimke gde Bleona Tafalari nosi prsten sa simbolom Islamske države, a takođe se vidi na snimku sa još jednom mladom ženom, dok se u pozadini čuje "našid", ratna pesma koja poziva na rat protiv sirijske armije i predsednika Bašara al Asada.

BONUS VIDEO:

OPASNA SITUACIJA: Albanci iz Vučitrna šalju dodatnu policiju na administrativne prelaze

Pogledajte više