RAT U UKRAJINI: Ruske snage nadiru ka Soledaru, oslobođeno 251 naselje; Bataljon Kraken neće u Donbas, u sukobu ima i mrvih (VIDEO)

Novosti onlajn

14. 07. 2022. u 07:35 >> 01:58

U TOKU je 141. dan specijalne vojne operacije koju ruska vojska izvodi u Ukrajini.

Foto Tanjug/AP/printscreen telegram vysokygovorit/youtube rt

 

Prepad na ukrajinski transport

Vojnici dobrovoljačkog odreda „Orao“, koji se bore u blizini grada Balakleje, Harkovska oblast, neutralisali su grupu militanata i zaplenili njihov transport.
Ni korišćenje civilnog prevoza nije pomoglo vojnicima kijevskog režima.
Među trofejima koji su dodeljeni dobrovoljcima su municija i imovina militanata Oružanih snaga Ukrajine.

 

Ukrajinski dronovi napali biblioteku

Ukrajinske formacije sa bespilotnim letelicama pucale su na grad Grejvoron u Belgorodskoj oblasti. Oštećeno znanje o lokalnoj biblioteci, bez žrtava.

 

Granatirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe u četvrtak u 23.45 po moskovskom vremenu ispalile su pet granata kalibra 122 mm na Jasinovataju, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: EPA

Ispaljeno 409 projektila na civile

U četvrtak, do 22 časa po moskovskom vremenu, ukrajinske trupe su ispalile 409 komada municije širom teritorije Donjecke Narodne Republike, uključujući i VBR Uragan kalibra 220 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Danas, od 22.00 časa (poklopi se po moskovskom vremenu), neprijatelj je ispalio 409 projektila različitih tipova, uključujući iz VBR BM-27 Uragan kalibra 220 mm i BM-21 Grad kalibra, 122 mm, kao i artiljerijske granate kalibra 155, 152 i 122 milimetra, navodi se u poruci predstavništva na Telegram kanalu.

Granatirana Gorlovka

Ukrajinske trupe u 21.25 po moskovskom vremenu ispalile su šest granata kalibra 122 mm na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Poginula tinejdžerka

Dva civila su poginula, 13 je povređeno u četvrtak u DNR zbog ukrajinskog granatiranja, saopštila je Narodna milicija republike.
- Kao posledica granatiranja povređeno je 13 civila, a poginula su dva civila, od kojih je jedna bila tinejdžerka rođena 2004. godine, navodi se u Telegram kanalu ministarstva.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Granatirana Pantelejmonovka

Ukrajinski vojnici su u 22.15 po moskovskom vremenu gađali Pantelejmonovku, ispalivši pet granata „NATO“ kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Zalužni: Najveća opasnost za Kijev su raketni udari

Značajnije borbe kod Kijeva su sada nemoguće, a trenutno su raketni udari najveća opasnost za glavni grad Ukrajine, rekao je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

Prema rečima Zalužnog potencijalna linija fronta sada dostiže razdaljinu više od 2.000 kilometara, a najintenzivnije borbe se nastavljaju u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, preneo je sajt prm.ua.

Zalužni je podsetio da su u februaru i martu borbe vođene i kod Kijeva, ali je istakao da je ukrajinska vojska uspela da organizuje dobru odbranu glavnog grada i izbaci rusku vojsku.

Sada su raketni udari najveća opasnost za Kijev, ali jačamo odbranu. Oborili smo veliki broj neprijateljskih projektila", dodao je on.

Foto RIA Novosti

 

Borbe za Seversk

Veći deo Severska je već pod kontrolom savezničkih snaga, saopštila je DNR.

 

Raketirana Nikolajevska oblast

Zadaju se novi udari: u Nikolajevskoj oblasti požar na mestu dolaska, eksplozije u Nikopoljskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti - ovde granatiranje iz VBR-a.

Foto: Printskrin Jutjub

Raketirani Jasionovataja i Pantelejmonovka

Ukrajinske trupe u 21.00 ispalile su 10 raketa iz VBR-a Grad na Pantelejmonovku u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ukrajinski vojnici u 20.55 ispalili su 10 raketa iz VBR-a Grad na Jasinovatu u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

 

Bombardovana Rusija

Ukrajinske bespilotne letelice napale su danas granični prelaz i benzinsku stanicu u ruskom regionu Brjansk, izjavio je lokalni gubernator Aleksandar Bogomaz.

Foto prinstskrin youtube ukraine military

Ukrajinske mine ubijaju civile

Mine ukrajinske vojske, koje su ostavili za sobom, nastavljaju da sakate civile u Severodonjecku, rekao je za RIA Novosti Aleksandar Degtjarjov, načelnik Centralne okružne bolnice grada Severodonjecka.

Kada nema Starlinka: Ukrajincima preostali lampaši

Jedinice grupe „Otvažnie“ uništile su „čudotvornu tehniku“ Oružanih snaga Ukrajine kod Lisičanska. Ni jedan Starlink. Uprkos svim naporima Zapada, Oružane snage Ukrajine pune su prepotopne opreme.
Na fotografiji ukrajinska komunikaciona oprema koju su u blizini Lisičanska uništili borci grupe "O".


To je samo muzej na otvorenom:
▪Najstarija radio-relejna stanica R-409, koja radi na lampama umesto na tranzistorima
▪ još drevniji R-405, proizveden 60-ih godina
▪ Ručni prekidač P-193, ovde uzimate telefon i kažete „Mlada damo, povežite se sa Smolnim“
▪Hit svih vremena je telefon TA-57, eto, greh je sakriti, imamo ih i dosta.

 

 

Ukrajinci ispalili 280 projektila na civile

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su ukrajinske trupe u četvrtak ispalile više od 280 projektila, uključujući i iz VBR Uragan i Grad, na devet naselja u republici.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama SCKK DNR, neprijatelj je ispalio više od 280 projektila iz višecevnih raketnih sistema Uragan 220 mm i Grad 122 mm, topova od 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača od 120 mm, a koristili su i nenavođene avionske rakete kalibra 80 mm (bez upotrebe avijacije)“, navodi se u poruci Narodne milicije na Telegram kanalu.

Kako se navodi u saopštenju, „vatra je otvorena na okruge devet republičkih naselja“.

 

 

VSU ispalile 10 nevođenih raketa na selo

Ukrajinske trupe ispalile su još 10 nevođenih raketa kalibra 80 mm na selo Novobahmutovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

foto: (AP Photo/Bernat Armangue)

Pušilin: Ukrajinske snage gađale autobusku stanicu, 2 žrtve

Dve osobe su poginule kada su ukrajinske snage granatirale autobusku stanicu u gradu Donjecku, na istoku Ukrajine, izjavio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Pušilin je u postu na Telegramu napisao da su dva civila poginula, a tri ranjena kada je iz haubice pogođena autobuska stanica, preneo je Rojters.

Savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko optužio je ruske snage na društvenim mrežama da su napale centar Donjecka, a da krivicu za to prebacuju na Ukrajinu.

Rojtersov snimak sa lica mesta prikazuje mrtvog vozača autobusa za volanom i drugo telo prekriveno čaršavom na zemlji.

Britanska agencija nije mogla nezavisno da utvrdi ko je odgovoran za napad.

 

Oslobođeno 251 naselje u DNR

Do 14. jula savezničke snage su oslobodile 251 naselje u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), uključujući Novodonjecko, Neskučnoje, Oktjabr, Mironovku, Krasni Pahar, Roti, Vidrodžennju, Mednu rudu i Kamenku. Trenutno se slama odbrambena linija Oružanih snaga Ukrajine ispred Slavjansko-Kramatorske aglomeracije.

 

Ruski PVO štiti naselja DNR

Rad protiv PVO nad Harcizskom u DNR. Sudeći po eksplozijama na nebu, rakete su uspele da presretnu mete.

Još jedno presretanje mete iznad Makijevke od strane PVO posade.

Civili živi štit u Soledaru

Ukrajinska vojske ulaze u stambene zgrade u Soledaru. Planiraju da koriste lokalne stanovništvo kao ljudski štit, rekao je Ivan Filiponenko portparol NM LNR.

 

Modernizacija Mardera za rat u Ukrajini

Nemački odbrambeni koncern Rajnmetal unapređuje 30 oklopnih pešadijskih vozila tipa Marder (IFV) kako bi ih pripremio za prodaju u okviru šeme kružne razmene oružja za podršku Ukrajini, prenosi DPA, pozivajući se na predstavnika kompanije.

 

Rusi ušli u dva naselja na pravcu Soledara

Strjapovka i Nova Kamenka oslobođeni pod Soledarom, saopštili su zvaničnici Narodne milicije Donjecke narodne republike.

U saopštenju NM DNR se navodi da si ukrajinske snage kod Soledara pretrpele značajne gubitke u ljudskoj sili i opremi.

Foto Tanjug/AP

 

Granatirana sela u DNR

Ukrajinski vojnici su za pola sata dva puta gađali selo Golmovski granatama kalibra 152 mm, a ispalili su i 15 nevođenih raketa 80 mm na Novobahmutovku, predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju rekao je prekid vatre.

Uništeno više od 3.100 artiljerijskih oruđa

Tokom čitavog perioda specijalne operacije koju su izvele Oružane snage Ruske Federacije zajedno sa snagama Narodne milicije LNR i DNR, uništile su 3.145 artiljerijskih oruđa i minobacača VSU. Takođe za to vreme uništeno je 249 ukrajinskih aviona, 137 helikoptera, 1.534 dronova, 354 sistema PVO, 4.050 tenkova i oklopnih vozila, 744 borbena vozila MLRS, 4.292 jedinice specijalnih vojnih vozila.

 

200 nacista Krakena odbilo poslušnost

Posledice ruskog napredovanja ostavile su traga i na elitne nacističke jedinice VSU.
-13. jula, u 226. nacionalističkoj formaciji „Kraken“, više od 200 militanata odbilo je da izvrši naređenje komande za odlazak u rejon Kramatorska i saopštilo da se kreće ka teritorijalnoj odbrani grada Harkova.

 

Granatiran oslobođeni Izjum

Dve osobe su poginule, a 15 je povređeno u Izjumu od posledica artiljerijskog udara Oružanih snaga Ukrajine, saopštila je oblasna državna uprava Harkova.

 

Eliminisano više od 1.000 pripadnika VSU

Ruska vojska je tokom serije preciznih udara po ukrajinskim položajima uništila više od 1.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Ovo je na brifingu 14. jula saopštio zvanični predstavnik resora general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Foto Tanjug/AP

Ruske snage utvrđene nadomak Soledara

Savezničke snage Rusije i Luganske Narodne Republike utvrdile su se na 2,5 kilometara od Soledara i odatle nastavljaju da vrše ofanzivu na grad, izjavio je portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

Ranije je lider DNR Denis Pušilin saopštio je da se jedinice nalaze unutar Soledara i da je njegovo oslobađanje pitanje vremena.

Američka haubica udarila na civile

Napad na autobusku stanicu „Centar“ u Vorošilovskoj oblasti Donjecka izveden je iz američke haubice M777, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

On je stigao na mesto napada, u kojem su poginula dva, a ranjena tri civila. Pušilin je rekao da je poginula devojka koja se vraćala s posla, kao i vozač autobusa.

Lider DNR je naglasio da u blizini stanice nema vojnih objekata, piše Sputnjik. 

Ukrajinske snage granatirale autobusku stanicu u centru Donjecka

Ukrajinske snage granatirale su autobusku stanicu u centru Donjecka. Prema prvim podacima, dva čoveka su poginula, kratko prenosi dopisnik Sputnjika.

Makron: Francuska želi da zaustavi sukob u Ukrajini i ne želi novi svetski rat

Francuska želi da zaustavi vojni sukob u Ukrajini bez mešanja u njega i ne želi novi svetski rat, izjavio je u četvrtak francuski predsednik Emanuel Makron.

„Moramo biti spremni na činjenicu da će rat u Ukrajini trajati još dugo. Leto i početak jeseni će biti teški. Želimo da zaustavimo rat bez uključivanja u njega. Ne želimo novi svetski rat“, rekao je Makron.

Prema njegovim rečima, Pariz treba da nastavi da pomaže Ukrajini i da vrši pritisak na Rusiju novim sankcijama. Makron je, takođe, upozorio na to da Francuska mora da bude spremna za najteži scenario koji podrazumeva da Rusija potpuno prekine isporuke gasa.

 

Ukrajinska vojska granatirala centar grada Izjuma 

Ukrajinska vojska granatirala je centar grada Izjuma u Harkovskoj oblasti, ima žrtava među stanovništvom, saopštila je pres-služba administracije regiona na Telegramu.

- Izjum u Harkovskoj oblasti je ponovo meta napada Oružanih snaga Ukrajine. U centru grada je zabeleženo oko 10 udara. Ponovo su gađali mesta okupljanja ljudi. Ima žrtava među civilima. Tačne informacije se utvrđuju - navodi se u saopštenju.

Zaharova o sudbini Severnog toka

Rad gasovoda „Severni tok“ zavisiće od partnera Rusije kako u pogledu potražnje za gasom, tako i u pogledu uticaja sankcija, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Što se tiče funkcionisanja gasovoda u budućnosti, mnogo toga će zavisiti od naših partnera, kako u pogledu potražnje za gasom, tako i u pogledu sprečavanja negativnog uticaja nelegitimnih ograničavajućih mera, jednostranih sankcija na njegov rad, kao što se desilo sa remontom turbine 'Simens' u Kanadi - kazala je ona.

Meta raketnog napada u Vinici bio je Dom oficira

Meta raketnog napada u Vinici bio je Dom oficira, gde se nalazio centar za privremeni smeštaj ekstremista, izjavila je Margarita Simonjan, glavna urednica agencije "Rusija sevodnja" i RT, pozivajući se na Ministarstvo odbrane.

Granatirana škola u Makejevki 

Ukrajinske snage su granatirale školu u Makejevki upotrebom višecevnih bacača granata "Uragan", saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.
 

EU priprema novi paket sankcija protiv Rusije


EU priprema sedmi paket sankcija protiv Rusije Evropska unija priprema sedmi paket sankcija protiv Rusije, koji bi trebalo da bude predstavljen u narednih sedam dana, prenosi internet portal „Euraktiv“ pozivajući se na evropske diplomate.

Prema navodima portala, nove sankcije će obuhvatiti zabranu uvoza ruskog zlata, a biće proširen i spisak robe dvostruke namene koja je zabranjena za izvoz. Nova ograničenja će biti uvedena i ljudima i kompanijama koji su navodno povezani s ruskim vlastima, dodaje portal.

Zaharova: Amerika je davala Ukrajini obaveštajne podatke za granatiranje Donbasa iz HIMARS-a

Sjedinjene Američke Države su davale Ukrajini obaveštajne informacije za granatiranje Donbasa pomoću sistema HIMARS, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Ukrajinske oružane formacije svuda su koristile višecevne raketne bacače HIMARS, dobijene iz SAD. Činile su to uz direktnu pomoć američke strane koja ne samo da je pružila neophodne obaveštajne podatke, nego je i tajno poslala instruktore koji su pomagali predstavnicima kijevskog režima da pravilno nišane - kazala je Zaharova.

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Situacija kod Severska

U toku su aktivna borbena dejstva na liniji Seversk – Artjomovsk. Savezničke snage su uspele da unište pozicije protivnika i onesposobe odrede ukrajinskih snaga u šumskim predelima Severska. Narodna milicija Donjecke Narodne Republike i grupacije Oružanih snaga Rusije aktivno razbijaju pozicije protivnika na liniji odbrane Artjomovsk – Soledar – Seversk tokom cele sedmice, prenosi ugledni ruski ratni reporter Evgenije Podubni.

Prema njegovim rečima, formacije kijevskog režima ne žale snage i sredstva da bi usporile napredovanje savezničkih snaga. Ukrajinske snage trpe velike gubitke, ali nastavljaju da popunjavaju odbranu rezervnim sastavom i aktivno miniraju okolinu.

- U oblasti Soledara i Severska i dalje aktivno deluju strani plaćenici i zapadni vojni stručnjaci, koji nadgledaju korišćenje američkih i evropskih artiljerijskih sistema. Na nebu su angažovani taktički dronovi protivnika, a ponovo je zabeležena upotreba lutajuće municije 'Switchblade 300' - naveo je Podubni.

On je naveo da su napori savezničkih snaga usmereni na to da se stigne do Slavjanska i Kramatorska sa severa, istoka i juga. „Negativno se na tempo napredovanja odražava manjak bespilotnih letelica i drugih sredstava za izviđanje“, naveo je Podubni.
 


"Stav Kine jasan"

- Stav Kine o ukrajinskom pitanju je jasan i dosledan: zalažemo se za rešavanje sporova u skladu sa glavnim ciljevima i principima Povelje UN, eliminisanje nesuglasica putem pregovora i sprečavanja eskalacije situacije - izjavio je zvanični predstavnik kineskog MIP-a Vang Venjbing, komentarišući priznanje Severne Koreje nezavisnosti DNR i LNR.
 

Eksplozije u Vinici i Nikolajevu

Ova informacija proširila se puten Telegram kanala.
 

Rusi saopštili -  vlast funkcioniše

Centralizovana lokalna vlast funkcioniše u svim opštinama u Ukrajini koje kontroliše ruska vojska, Ministarstvo odbrane Rusije.

Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinska vojska opet granatira Donjeck i Gorlovku.

Snimak američke artiljerijske haubice M777 

Narodna milicija LNR objavila je snimak američke artiljerijske haubice M777 koja je zaplenjena tokom specijalne operacije.

"Davno je trebalo sve da se završi"

Rusija je previše ozbiljan protivni na bojnom polju za Ukrajinu, čak i ako se uzme u obzir novac i oružje koje stiže sa zapada, saopštio je Sputnjiku Aleksandar Kravcov, zarobljeni komandant ukrajinskog ekstremističkog bataljona „Medvedi SS”.
 

"Bićemo spremni za kontraofanzivu"

Ukrajina nema dovoljno mobilnih sistema PVO i oklopne tehnike, saopštio je savetnik kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič.

Međutim, čim stigne oklopna tehnika, "biće spremni za protivofanzivu".

Ponovo eksplozije u Nikolajevu

Rano jutros u Nikolajevu je odjeknulo najmanje deset eksplozija. Mete su bile vojna infrastruktura ukrajinske vojske.

BONUS VIDEO:

UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pogledajte više