IDITE DOĐAVOLA: Grupa intelektualaca tražila prestanak naoružavanja Kijeva, dobili gomilu uvreda od ukrajinskog ambasadora

M.Đorđević

30. 06. 2022. u 22:00

KIJEVSKI ambasador u Berlinu uvredio je grupu nemačkih intelektualaca, koji su napisali otvoreno pismo u kojem se zalažu za prestanak isporuke oružja Ukrajini. Potpisnici su pozvali Zapad da natera režim Vladimira Zelenskog da pregovara o miru, prenosi RT.

Foto: Printscreen

Komentarišući njihov apel, Andrej Melnik je u četvrtak tvitovao „Ne opet“, dodajući na engleskom: „Kakva gomila pseudo-intelektualnih gubitnika (sic).“

Pozivajući se na neke od potpisnika po prezimenima, Melnik je sugerisao da „treba da odu dođavola sa [svojim] poraznim savetima“.

Otvoreno pismo, koje je razbesnelo ukrajinskog diplomatu, objavljeno je u sredu u nemačkom listu Di Cajt pod naslovom „Primirje odmah!“ U njemu je grupa od 21 nemačkog akademika, filozofa, novinara, umetnika i bivših diplomata pozvala „Zapad da prekine rat u Ukrajini pregovorima“.

Prema potpisnicima, dužnost je EU da „obnovi i obezbedi mir na kontinentu“. U tom cilju, zemlje bi trebalo da iznesu strategiju kojom bi se neprijateljstva što pre okončala, navodi se u apelu.

„Ukrajina je do sada bila u stanju da se odbrani od brutalnog ruskog agresivnog rata zahvaljujući, između ostalog, masivnim sankcijama i vojnoj podršci“ , tvrdili su oni. 

Međutim, što duže traju ove mere, njihov kraj je manje jasan, dodaju. U očima ovih intelektualaca, malo je verovatno da će Ukrajina moći da povrati kontrolu nad „svim okupiranim oblastima, uključujući regione Donjecka i Luganska i Krim“, pošto je Rusija „vojno superiornija i ima sposobnost da pokrene dalju vojnu eskalaciju“.

U svetlu ovih razmatranja, u pismu se pozivaju zapadne nacije koje vojno podržavaju Ukrajinu da se zapitaju „koji cilj teže i da li su (i koliko dugo) isporuke oružja i dalje pravi način”. 

Potpisnici dalje upozoravaju da bi nastavak oružanog sukoba značio još hiljade mrtvih, kao i "masovne humanitarne, ekonomske i ekološke vanredne situacije širom sveta". Pismo se odnosi na nestašicu hrane u Africi i rastuće cene dalje kao dodatni dokaz ove tačke.

Zapad, tvrde autori, mora biti jedinstven u svom protivljenju „agresiji Rusije u Ukrajini i daljim revanšističkim težnjama“. Međutim, „nastavak rata u Ukrajini nije rešenje“ , kažu nemački intelektualci.

Ovo nije prvi put da su nemačke javne ličnosti napisale javno pismo u kojem pozivaju na prestanak isporuke zapadnog oružja Kijevu.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pogledajte više