NAJAMNICI PRIPREMAJU ŽALBU NA SMRTNU PRESUDU: Dva Britanca i Marokanac se nadaju da će ostati u životu

Tanjug

23. 06. 2022. u 10:30

DVA Britanca i jedan Marokanac, koji su zarobljeni dok su se borili na strani Ukrajine i osuđeni na smrt pred sudom samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), pripremaju se da podnesu žalbu, naveo je danas jedan od njihovih advokata, prenosi Rojters, pozivajući se na TASS.

Foto: Jutjub/Aiden Aslin/iEarlGrey/في العالم

Sud DNR proglasio je Britance Ejdena Aslina i Šona Pinera i Marokanca Brahima Saduna krivima za "najamničku aktivnost i činjenje radnji u cilju preuzimanja vlasti i rušenja ustavnog poretka DNR", navodi Rojters.

Vlasti Velike Britanije ranije su saopštile da su njeni građani bili redovni vojnici i da bi prema Ženevskim konvencijama trebalo da budu izuzeti od krivičnog gonjenja za učešće u neprijateljstvima, navodi Rojters.

Predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da će DNR odlučiti o pogubljenju stranih plaćenika, dvojice Britanaca i jednog Marokanca.

- Postoji mesec dana žalbenog roka. Nakon što žalba bude podnesena ili ne, Ministarstvo pravde DNR će doneti odluku u okviru svojih ovlašćenja o izvršenju kazne - izjavio je Pušilin za "Sputnjik".

Pušilin je rekao i da se vlasti Ujedinjenog Kraljevstva nisu obratile rukovodstvu.

BONUS VIDEO: BRITANSKI PLAĆENIK U UKRAJINI: Niko nije ni dinara dobio za ratovanje

Pogledajte više