AMERIKA NE VERUJE KINI Stejt department: "Peking nije neutralan u ukrajinskoj krizi"

Novosti onlajn/R. V.

16. 06. 2022. u 22:08

SJEDINjENE Američke Države ne veruju u tvrdnje Kine o neutralnosti u ukrajinskom sukobu i veruju da su na strani Rusije, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenose RIA Novosti.

Foto AP

- Kina je već napravila svoj izbor. Više od tri meseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Kina je, uprkos svim katastrofama koje su tamo prouzrokovane, gubicima mnogih života, globalnim posledicama ipak na strani Rusije - rekao je on na brifingu za medije.

- Pozicija o neutralnosti Kine nije ništa drugo do prazna izjava - dodao je Prajs.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i od 25. marta su završile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru nazvan je oslobođenje Donbasa.

"Ruske akcije su legitimne"

Akcije Rusije u zaštiti nacionalnih interesa pred spoljnim izazovima za njenu bezbednost su legitimne, rekao je juče kineski predsednik Si Đinping u telefonskom razgovoru sa Vladimirom Putinom, piše RIA Novosti.

Napominje se da je ruski predsednik svom sagovorniku izneo "principijelne ocene situacije u Ukrajini i govorio je o zadacima koji se rešavaju u toku specijalne vojne operacije".

- Lideri su konstatovali da su rusko-kineski odnosi na neviđeno visokom nivou i da se stalno unapređuju. Ponovo su potvrdili želju da dosledno produbljuju sveobuhvatno partnerstvo i stratešku saradnju u svim oblastima - navodi se u saopštenju Kremlja.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pogledajte više