ODNOSI RUSIJE I KINE NA NEVIĐENO VISOKOM NIVOU: Evo šta je dogovoreno na sastanku Putina i Si Đinpinga

Novosti online 15. 06. 2022. u 16:06

RUSKI predsednik Vladimir Putin se u telefonskom razgovoru sa kineskim kolegom Si Đinpingom dogovorio da proširi saradnju u oblasti energetike, finansija i industrije, saopštio je danas Kremlj.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File/Shutterstock/Ilustracija

- Dogovoreno je proširenje saradnje u energetici, finansijama, industriji, transportu i drugim sferama, uzimajući u obzir globalnu ekonomsku situaciju koja se zakomplikovala zbog nelegitimne politike sankcija Zapada - naveo je Kremlj u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Kako se dodaje, Putin i Si su izjavili da su rusko-kineski odnosi na neviđeno visokom nivou, kao i da se stalno poboljšavaju, prenosi agencija RIA Novosti.

Ruski predsednik odobrio kontingent žita Avganistanu

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je odobrio da se Avganistanu, ako bude potrebno, uputi određena količina žita, rekao je specijalni predstavnik ruskog predsednika Zamir Kabulov.

- Međuvladina komisija je po okončanju rada u Avganistanu podnela izveštaj predsedniku. I on je načelno odobrio da se u slučaju potrebe Avganistanu uputi određena količina žita, imajući u vidu očekivane dobre prinose u Rusiji. Obim pomoći odrediće ruska vlada u zavisnosti od konkretne situacije - rekao je Kabulov za Prvi kanal ruske televizije.

On je dodao da je ekonomska situacija u Avganistanu ozbiljna, a da se može tokom leta dodatno pogoršati jer su izgledi za dobar prinos, zbog zime bez snega, loši.

Prema njegovim rečima, priprema se poseta avganistanskog ministra trgovine Moskvi, a glavna tema biće upravo isporuke žita, ali i naftni derivati.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

 
Pogledajte više