SPAS ZA UKRAJINU JE NEUTRALNOST KAO AUSTRIJSKA: Dok se preko video-veze vode pregovori Moskve i Kijeva, na frontu se prikriva broj mrtvih

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

17. 03. 2022. u 07:11

UKRAJINSKA delegacija na pregovorima sa Rusima predlaže da se u njihovoj zemlji stvori austrijski ili švedski model demilitarizovane države, koja bi imala vlastitu armiju.

Foto AP

Takva Ukrajina bi bila neutralna zemlja, izjavio je Vladimir Medinski, rukovodilac ruske pregovaračke delegacije i pomoćnik ruskog predsednika.

Već sada se razgovara o tome koliku bi armiju mogla da ima Ukrajina. To pitanje se raspravlja na nivou ministarstava odbrane Ukrajine i Rusije. Medinski ističe da je Ukrajina kao neutralna zemlja izašla iz SSSR 1991. U Deklaraciji o suverenitetu Ukrajine bilo je zapisano da je ona neutralna zemlja.

Harkov, Foto AP

U pregovorima koji se i dalje vode Rusija insistira da Kijev prizna da je Krim zauvek ruska teritorija, kao i da su Donjecka i Luganska republika nezavisne države. Moskva insistira i da rusko stanovništvo koje ostane da živi u Ukrajini ima pravo da koristi svoj, dakle, ruski jezik.

- Naši pregovarači kažu da pregovori iz očiglednih razloga nisu laki. Uprkos tome, postoji nada da ćemo doći do kompromisa - rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

- Neke od formulacija sporazuma sa Ukrajinom su blizu dogovora.

Lavrov je rekao i da bi do sastanka predsednika Ukrajine i Rusije trebalo da dođe na kraju, samo da bi se "zapečatio" konkretan sporazum.

Što se tiče "denacifikacije", Moskva traži da se u Ukrajini zabrani veličanje nacista koji su sarađivali sa Hitlerovom Nemačkom, kao i da se zabrane neonacističke partije i organizacije kao što su "Sloboda" i "Desni sektor". Ako se to usvoji, Ukrajina bi morala da promeni nazive mnogobrojnih ulica koje su posle 2014. godine dobile nazive po Stepanu Banderi i drugim nacistima, kao i da se uklone njegovi spomenici. Rusija predlaže da se zakonom uvedu kazne za one koji veličaju naciste.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je kazao da je ideja oko buduće neutralne Ukrajine po modelu Austrije ili Švedske zapravo - kompromis! Naime, nije tajna da se jedan broj ruskih političara tome protivi jer smatraju da bi Ukrajina nakon određenog vremena ponovo obnovila želju da postane članica NATO.

- Model zakonsko obavezujućih bezbednosnih garancija, kojim bi grupa saveznika nudila zaštitu Ukrajini u slučaju napada u budućnosti, nalazi se na pregovaračkom stolu - rekao je ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak.

Komentarišući navode o neutralnosti Ukrajine po modelu Švedske ili Austrije, Podoljak je rekao da bi model mogao biti samo "ukrajinski".

- Ukrajina zahteva posebnu verziju neutralnosti sa pravno verifikovanim bezbednosnim garancijama - rekao je Podoljak.

Ruske snage su i juče nastavile da prodiru u dubinu Ukrajine, a još više stežu obruč oko opkoljenih gradova. Paralelno, dok se preko video-veze vode pregovori Rusa i Ukrajinaca, na frontu se nemilosrdno ratuje i gine. Sada ni jedna strana ne obelodanjuje svoje žrtve.

Sirene za uzbunu oglasile su se pred zoru u više ukrajinskih gradova, a građani su upozoreni da odu u skloništa. Sirene su se oglasile u Kijevu, Lavovu, Ivano-Frankivsku, Odesi, Dnjepru.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov najavio je da će specijalci iz njegove republike, koji se sada zajedno bore sa vojskom Donjecke narodne republike protiv ukrajinskih nacionalista, jurišati na marijupoljski metalurški kombinat "Azovstalj" gde su se zabarikadirali ukrajinski nacionalisti iz bataljona "Azov".

Bivši poslanik ukrajinskog parlamenta Igor Mosijčuk, koji je u martu 2016. učestvovao u napadu na rusku ambasadu u Kijevu, izjavio je da je na ratištu u Donbasu poginuo jedan od ideologa nacionalističkog bataljona "Azov" Nikolaj Kravčenko. Jedinica "Azov" je formirana 2014. a njeni članovi su bili ultraradikali i neonacisti.

Nekadašnji komandant kopnenih snaga Rusije general-pukovnik Vladimir Valentinovič Čirkin objasnio je u intervjuu "Komsomolskoj pravdi" zašto ne treba žuriti u osvajanju opkoljenih gradova.

- Na početku rata u Ukrajini mislio sam da će se sve završiti do kraja marta. U prvoj etapi sukoba stekli smo veliku prednost ali izgleda da smo potcenili protivnika, njegovu snagu, ideološku i psihološku pripremljenost i precenili svoje snage. Sada vidim da će se ukrajinski nacionalisti boriti do kraja - rekao je Čirkin.

- Glavni naši gubici su bili prva tri dana, a zatim se broj poginulih stalno smanjivao jer je vojna operacija krenula po planu. Svaka ratna operacija ima žrtve ali ruska armija ovog puta nema veliki broj poginulih. O gubicima treba govoriti tek po završetku sukoba.

- U poslednjih osam godina rukovodstvo Ukrajine je vaspitalo celo pokolenje ljudi da mrzi Rusiju. Zbog toga se nije ostvarila nada da će nas, kao na Krimu, dočekivati sa cvećem - objašnjava general Čirkin.

- Demilitarizacija Ukrajine je već napravljena 70 do 80 odsto i treba je završiti do kraja.
Čirkin je objasnio i taktiku oko zauzimanja velikih gradova u Ukrajini.

- U gradove je dovezena teška tehnika i artiljerija, NATO im je dao mnogo minobacača - kaže on.

- Što se tiče zauzimanja velikih gradova, dobro je što se oni opkoljavaju jer tako postaju odsečeni od logistike. Ratovanje u velikim gradovima je najteže. Nakon određenog vremena, kada ponestane municije i hrane, počeće demoralizacija ukrajinskih vojnika. Intenzitet paljbe sa ukrajinske strane iz dana u dan će biti manji. Tako će biti i u Kijevu.

Čirkin kategorički tvrdi da vojna pomoć Zapada preko Poljske ne može da stigne do ukrajinskih jedinica u opkoljenim gradovima. Sve što šalju sa Zapada biće trofeji koje će zarobiti ruske jedinice kao i vojska iz Donbasa.

BUDUĆI SVETSKI POREDAK

Sve zemlje EU, osim Francuske, već su "legle" pod Ameriku. To što im nameće SAD Evropa je spremna da privati u bilo kojem obliku, izjavio je Sergej Lavrov. On je dodao da jedino Emanuel Makron još govori o neophodnosti strateške autonomije Evropske unije.

Foto AP

- Većina zemalja u svetu podržava Rusiju, ali se one nalaze pod teškim i "prljavim" pritiskom SAD - naglasio je Lavrov dodajući da nije mogao da zamisli da će biti takvi pritisci. - Situaciju oko Ukrajine nismo uspeli da rešimo mirnim putem zato što to nije hteo Zapad. Ovo je veliki trenutak u savremenoj istoriji i on odražava bitku za to kako će izgledati budući svetski poredak.

POTEZI ZAPADA SLIČNI POGROMU JEVREJA

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija nije imala izbora, do da sprovede "specijalnu vojnu operaciju". Ističe da Rusija ne želi da okupira Ukrajinu, kao i da je Kijev u doglednoj budućnosti mogao da dođe do nuklearnog oružja.

- Vlastima u Kijevu smo rekli da povuku svoje snage iz Donbasa na početku operacije, ali nisu to uradili - rekao je Putin koji navodi da "operacija teče po planu".

Foto AP

Ruski predsednik je rekao da je Ukrajina sa podrškom zapadnih sila planirala agresiju protiv Rusije. Kaže i da su zapadne sile htele da stvore anti-Rusiju i da ih nije briga za ukrajinski narod. Ocenjuje da je raketni napad na Donjeck "kukavički teroristički čin" i da zapadni mediji o tom napadu nisu čak ni izveštavali.

Komentarišući sankcije uvedene Rusiji, Putin je rekao da je to jedna od lekcija za ruske kompanije.

- Potezi Zapada su slični antisemitskom pogromu u Nemačkoj tridesetih godina - rekao je Putin.

Pogledajte više