KURS TEHERANA U "SIGURNIM RUKAMA": Konzervativni sudija Raisi je bio apsolutni favorit, miljenik tvrdokorne linije

N. S.

20. 06. 2021. u 22:20

OBJAVA iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija da je na predsedničkim izborima održanim u petak pobedio Ebrahim Raisi (60) nije iznenadila nikoga, ni u zemlji u kojoj je broj kandidata, od preko 600 prijavljenih, sveden na dan izbora na samo četiri, a ni van nje.

Foto Tanjug/AP

Konzervativni sudija Raisi je bio apsolutni favorit, miljenik tvrdokorne linije i zapravo je jedina nepoznanica bio broj glasača koji će se odazvati i izaći na birališta.

Otuda je Hamnei u svom obraćanju više govorio o tome kako je "iranski narod veliki pobednik ovih izbora" i da je "entuzijazam koji je narod pokazao izlaskom na izbore ispisao još jednu sjajnu stranicu u istoriji".

Dodao je da odlučnost iranskog naroda tokom izbora nisu uspeli da pokolebaju ni finansijske poteškoće, epidemija virusa korona, kao ni pokušaji opozicije da obeshrabre ljude da glasaju.

Sa druge strane, zapadne agencije su izvestile da je odziv birača bio rekordno nizak, da je izašlo manje od 50 odsto onih sa pravom glasa, što je jako malo u poređenju sa 2017. godinom, kada je više od 70 odsto Iranaca glasalo.

Ebrahim Raisi, sa više od 17,8 miliona osvojenih glasova, stekao je prednost koja drugi krug čini nepotrebnim, i tako postao osmi predsednik Irana. Pravo glasa imalo je više od 59,3 miliona Iranaca.

I reakcije iz sveta su bile predvidive. Najoštrije su stigle iz Izraela, koji je juče osudio izbor Raisija za predsednika, navodeći da će nova iranska vlast biti "režim brutalnih dželata" s kojim svetske sile ne bi trebalo da pregovaraju o novom nuklearnom sporazumu. A izraelski premijer Naftali Benet nazvao je izbor iranskog predsednika Ebrahima Raisija "konačnim pozivom na buđenje" za svet.

Ipak, čestitke su stigle iz Moskve u tradiciji "prijateljskih i dobrosusedskih odnosa", kao i iz Sirije, Iraka, Turske u Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je Hamas poželeo Iranu "progres i prosperitet".

Raisi će zvanično u avgustu zameniti Hasana Rohanija, trenutnog predsednika, koga su analitičari svrstavali u "umerenu struju" sa kojom je Iran mogao da uspostavi bolje odnose sa Zapadom i pre svih Amerikom. Inače, Rohani je 2017. na predsedničkim izborima, boreći se za svoj drugi i poslednji mandat, pobedio upravo Raisija.

Tokom kampanje Raisi je sebe predstavljao kao borca protiv korupcije, koja je nagrizla tkivo iranskog društva. Obećao je i da će posebnu pažnju posvetiti siromašnim slojevima društva.

PREKID O NUKLEARNOM SPORAZUMU


PREGOVARAČI iz Irana i šest svetskih sila juče su prekinuli razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, i vraćaju se u svoje države na konsultacije jer se preostale razlike "ne mogu lako prevazići". U Beču se od aprila vode pregovori o koracima koje bi trebalo da preduzme Iran u vezi sa nuklearnim aktivnostima i SAD u vezi sa sankcijama. Trampova administracija se povukla iz sporazuma 2018. godine.

Pogledajte više