HRVATSKA NEGUJE SVOJ KUKASTI KRST: Zašto Zagreb želi ponovo da se klanja ustaškom grbu u Blajburgu?

Novosti online 28. 07. 2022. u 15:49

HRVATSKI ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman tokom posete Beču apelovao je na austrijsku izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima za vraćanje ustaškog grba (sa prvim belim poljem) u Blajburgu.

Foto: EPA/OSKAR HOEHER

Vlasti austrijske savezne pokrajine Koruške sklonile su ove godine ustaški grb sa spomenika u Blajburgu. Grb je bio postavljen na tabli na kojoj na hrvatskom i nemačkom jeziku piše „u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”.

Tabla je inače u vlasništvu Počasnog blajburškog voda, koji je i vlasnik zemljišta gde se svake godine održavala komemoracija, koju su Austrijanci nazivali i najvećim fašističkim skupom u Evropi.

Podsećamo, u Hrvatskoj je na sceni brutalna revizija istorije. Tako je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dva puta službeno, a jednom privatno zabranjeno da poseti logor Jasenovac (najveće srpsko stratište) i tamo položi cvet, a u Hrvatskoj je i promovisana knjiga po kojoj su "Hrvati bili žrtve genocida u NDH".

- Trebalo nam je 75 godina da uvidimo da je to bio jedan pametan čovek. On je hteo da uvede red - izjavio je 2017. godine jedan Hrvat u Blajburgu o lideru nacističke Nemačke Adolfu Hitleru.

Grb sa belim poljem - hrvatski kukasti krst

Priča Grlića Radmana da je ustaški grb iz Blajburga "istorijski hrvatski grb kog ne treba dovoditi u vezu s režimom iz Drugog svetskog rata" perfidno je izvrtanje činjenica, imajući u vidu da je grb u Blajburgu identičan grbu sa zastave NDH, a samo podseća na neke starije grbove. 

Naime, u Blajburgu je (do uklanjanja) bio postavljen hrvatski kukasti krst, kako bi se mogao nazvati grb genocidne NDH. Amblem Nezavisne Države Hrvatske je štit podeljen na 25 šahovskih polja sa prvim belim poljem i upravo njegovo vraćanje želi hrvatska diplomatija.

Upravo pod tim grbom Hrvati su izvršili genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. Hrvatski zločini u Drugom svetskom ratu bili su prepoznatljivi ne samo po brojnosti, već i po monstruoznosti, pa su se čak i Hitlerovi oficiri zgražavali nad zločinima NDH. Mnogi od tih zločina opisani su u knjizi "Magnum krimen" dr Viktora Novaka, a više od 200 rimokatoličkih sveštenika direktno je učestvovalo u pokoljima.

U Blajburgu Hrvati redovno dolaze u ustaškim uniformama, crnim košuljama, crnim kapama sa ustaškim grbom... Okupljanje u Blajburgu pre nekoliko godina organizovano je čak pod pokroviteljstvom hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, što svedoči o tome da se hrvatska vlast nikada nije odrekla ustaške ideologije.

Tako je Franjo Tuđman po dolasku na vlast odmah u ustav stavio da je NDH bila izraz "povijesne težnje hrvatskog naroda za samostalnošću". Danas hrvatska vlast pokušava da se predstavi kao demokratska, međutim, Blajburg, proslavljanje "Oluje", veličanje monstrouznih ratnih zločinaca, veličanje Mile Budaka (tvorac ideje po kojoj trećinu Srba treba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu proterati), neki su od očiglednih dokaza da moderna Hrvatska i dalje baštini ideologiju NDH.

Pogledajte više