PRAĆENJE MENTALNOG ZDRAVALJA UČENIKA: Obučeno 46 savetnika

Lj.B.

08. 02. 2024. u 10:43

Trodnevna interaktivna obuka o mentalnom zdravlju mladih koja je organizovana za 46 prosvetnih savetnika iz svih školskih uprava a koja se tri dana odvijala "uživo" završena je

Foto: Arhiva "Novosti"

Uskoro kreće trodnevna onlajn obuka kao nastavak ove koju su savtnici prošli. Cilj obuke je da pokaže zaposlenima u prosveti kako da se nose sa poremećajem ponašanja dece i traumatskim stresom kod đaka. Obuku je organizovalo Ministarstvo prosvete u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a kako je za naš list rekla psiholog Ana Korać, savetnici koji su prošli ovaj program svoje iskustvo moći će da prenesu nastavnicima, a naročitoi pedagozima i psiholozima u školi.

- Cilj je da prosvetne savetnike edukujemo šta u praksi da urade ukoliko primete nešto kod dece - kaže za "Novosti" psiholog Hana Korać. - Mi ne želimo od njih da pravimo kliničke psihologe, već da ih osnažimo kako u praksi da se postave kada nešto primete, a oni će svoja znanja moći da prenesu nastavnicima, a naročito psiholozima i pedagozima.

Kako kaže naša sagovornica, Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja će pratiti kako će savtnici koji su prošli obuku, to jest budući treneri, stečeno znanje prenositi kolegama u školi, nastavnicima psiholozima i pedagozima, a eksperti iz Instita za mentalno zdravlje koji sada vode obuku će pružati mentorsku podršku trenerima tokom aprila i maja.

 

Važni priručnici

Učesnici obuke dobiće priručnike koji će im pomoćik tokom rada: "Mentalno zdravlje u školi" koje je pripremio Institut za mentalno zdravlje, priručnik Ministarstva prosvete "Postupanje ustanova vaspitanja i obrazovanja u kriznim događajima" i vodič "Vaspitanje u funkciji dobrobiti i celovitog razvoja dece" (vodič za zaposlene u ustanovama obrazovanja i vaspitanja) koji su pripremili Ministarstvo prosvete i Centar za interaktivnu pedagogiju.

Inače, tokom interaktivne obuke, školske savetnike i njihove predavače posetila je i ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović koja je poručila da je ovo obuka kojom se jačaju sopstveni kapaciteti, ali i kapaciteti škola.

- Teme o kojima su se bavili su poremećaji intelektualnog, socijalnog, emocionalnog razvoja, mentalno blagostanje mladih, asertivna komunikacija, kako da se zaposleni nose sa poremećajem ponašanja dece, traumatskim stresom kod dece osnažuju vas za dalji rad sa svim našim psiholozima i pedagozima koji očekuju našu podršku - rekla je ministraka obraćajući se savtnicima. - Planirali smo da psiholozi i pedagozi u našem sistemu dobiju vašu podršku. Važno je da zaposleni u školama blagovremeno prepoznaju i reaguju na određenu situaciju uz uključivanje, ukoliko je potrebno, predstavnika sistema zdravstvene i socijalne zaštite.

Pogledajte više