MOJ PUT JE I OVA BORBA ZA PRAVDU, ZA SRBIJU: Nobelovcu Peteru Handkeu u Andrićgradu svečano dodeljena "Velika nagrada Ivo Aandrić"(FOTO)

N. JANKOVIĆ

08. 05. 2021. u 17:52

NAPOKON je tu, nobelovac Peter Handke je u svojoj drugoj kući, u jedinom gradu na planeti posvećenom jednom piscu i njegovom delu.

Foto: N. Janković

Najznačajnijem autoru današnjice dodeljena je juče "Velika nagrada Ivo Andrić" za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji i Republici Srpskoj tokom 2020. godine, za delo "Drugi mač - majska povest". Dva priznanja stečena u bezmalo "dva sveta" govore o ostvarenom, skoro nemogućem cilju za koji se Austrijanac borio perom i golim životom - to je mogućnost dodatnog, pravednog promišljanja o Srbiji, Srbima i usudu koji je zadesio "ove prostore", a time i ceo svet.

- Strašni ratovi na Balkanu doneli su čak i nešto dobro, mada to apsurdno zvuči. Prvi put imao sam vremena da do kraja, od reči do reči, iščitam sva dela Iva Adrića. I ranije sam dolazio u ove krajeve, na more, u Jugoslaviju. Usred ovih užasnih događaja, ratova, počeo sam da dolazim i u unutrašnjost, gde nema mora, na Kosovo i Metohiju, u Republiku Srpsku, gde ima Drine, drugačijim povodima. Danas sam u Višegradu, sa snažnim osećanjem zahvalnosti na prilici da upoznam delo Andrića, Selimovića, Crnjanskog - rekao je Peter

Handke zahvaljujući na nagradi, koju mu je uručuo osnivač Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Nobelovac je iz Višegrada uputio pozdrave u Francusku "svom prijatelju i velikom srpskom piscu Milovanu Danojliću":

- Bez obzira na razlike među ljudima, veoma je važno da kultura, muzika, boje, da sve životne stvari spajaju ljude. Verujem da ljudi ovog regiona treba da nađu ono što nas spaja.

Ja danas možda jesam star, ali, predlažem da se nađemo negde, da sednemo na neku livadu, da pričamo, da se tako razumemo. Literatura ima mnogo veze sa inatom i besom, ali nikada s mržnjom. Takav je i moj literarni put, u velikoj meri, ova borba za pravdu, za Srbiju.

Handkeov domaćin Kusturica pozdravio je velikog pisca rečima: "Hvala ti brate, hvala ti brate, hvala ti brate."

Po dolasku u Višegrad sa Handkeom, pisac je na srpskom jeziku, tiho i neskriveno radosno, recitovao pesmu "Ide Mile lajkovačkom prugom". U jednom trenutku, kao da je zaboravio reči, a Kusturica je "priskočio u pomoć" stihom "sa još jednim drugom". Ovaj bratski, drugarski "performans", jedna je od bezbroj vedrih slika iz Andrićgrada.

- Život je veliko, veliko čudo - rekao je pisac koji je pre decenije uzviknuo "Republika Srpska ima budućnost", posmatrajući zdanja Andrićgrada.

Handke je zatim prisustvovao zatvorenom okruglom stolu uz akademika Matiju Bećkovića, pisca Muharema Bazdulja, profesora Mila Lompara, glavnog urednika "Novosti" Milorada Vučelića i mnoge druge. Od Vučelića, Handke je dobio knjigu "Pravda za Srbiju" u izdanju naše kuće i Štamparije "Makarije"...

Malo je poznato, ovo je Handkeov drugi dolazak u Višegrad. Bio je tu 1996. godine, u naselju Garča, pomažući da se na jednoj novoizgrađenoj zgradi za stradalnike izbegle iz Sarajeva, postave rogovi.

Danas je jasno, Handkeovo "srbovanje", istina je za koju se vredelo boriti i žrtvovati.

"Overena" je brojnim svetskim, najznačajnijim priznanjima. Posebno jaku simboliku i vrednost nose dve nagrade, ona dobijena u Stokholmu uz negiranje "politički korektnog sveta" i ova u Višegradu. One su najjasniji putokaz za vreme današnje i neoboriv dokaz u korist Srba i Srbije, za vekove koji dolaze.

Emir Kusturica je najavio da će uskoro objaviti roman "Zločin bez kazne", posvećen Handkeu i borbi za Srbiju, što je nobelovac dočekao sa neskrivenim oduševljenjem. Kusturica je pročitao delove svog romana.

ORDEN REPUBLIKE SRPSKE

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom. Predsednica Republike naglasila je da je uprkos mnogima koji su pokušali da ga odgovore nobelovac odlučio da dođe u Banjaluku.

- To je velika stvar, ali i velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spreče, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi - istakla je Cvijanovićeva.S. M.

Odlikovanje Željka Cvijanović uručila orden nobelovcu, Foto: Ata images

O Handkeovom delu govorio je predsednik žirija prof. dr Jovan Delić, a nobelovcu je uručen i počasni doktorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Pre Višegrada, Handke je posetio Banjaluku, gde se susreo sa najvišim zvaničnicima i kazao da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku "uprkos jakim vetrovima koji su bili protiv toga".

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je u razgovoru sa nobelovcem da je njegova poseta Republici Srpskoj od velikog značaja i naglasio da je Handke pisac čiji je književni opus izuzetne vrednosti, a njegova reč nije ispunjena mržnjom, već pravdom, istinom i slobodom.

Veliki austrijski književnik prvi put je imao priliku da vidi sopstveni spomenik koji je nedavno postavljen u Banjaluci. Handke je zajedno sa Miloradom Dodikom i Kusturicom posetio spomenik, koji se nalazi kod zgrade Vlade.

Pogledajte više