SJAJ RUSKIH SLIKARA: Na antikvarnom salonu u Moskvi kolekciju predstavlja i Vladimir Pešić

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

24. 04. 2021. u 09:37

RUSKI 46. antikvarni salon u Moskvi, koji se održava uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije, biće zapamćen i po tome što je pokazao da ni virus korona ne može da spreči ljubitelje umetnosti da dođu i uživaju u lepoti slika, ikona i porcelanskih predmeta. Zapaženo interesovanje posetilaca imao je i štand na kojem je svoju kolekciju slika predstavio Beograđanin Vladimir Pešić.

Vladimir Pešić sa gostima na otvaranju izložbe

Za sve kolekcionare je prestižno da pokažu svoje zbirke u "Gostinom dvoru" koji se smatra elitnim izložbenim prostorom, a koji se nalazi u centru Moskve u blizini Crvenog trga i Kremlja.

Ovogodišnji salon (izložba) antikviteta organizuje se od 21. do 25. aprila. Svoje slike iz porodične kolekcije Pešić je izložio po treći put na ovoj moskovskoj manifestaciji. Da organizatori visoko ocenjuju zbirku porodice Pešić dokazuje to što su slike izložene u prestižnom delu dvorane "Gostinog dvora".

- Učestvovanje na ovom salonu me uvek raduje ne samo što je on prestižan već i zbog toga što sam proveo deo detinjstva i studentske dane u Moskvi. Svake godine donesem slike ruskih slikara koje pre toga nisam pokazivao na izložbi. Ovoga puta doneo sam slike iz porodične zbirke Pešić iz kolekcije "Ženski lik u umetnosti". Radi se o slikama iz 19. veka pa do danas - kaže, za "Novosti" Pešić, koji je sin čuvenog "Politikinog" novinara Dušana Pešića, nekadašnjeg dopisnika iz Moskve, Pariza, Londona i na kraju iz Amerike.

Na štandu na kojem su izložene slike iz zbirke porodice Pešić najveće interesovanje ljubitelja umetnosti je bilo za dela poznatog ruskog umetnika Nikolaja Kuznjecova i njegovu sliku "Studentkinja", koju je naslikao 1927. godine u našoj zemlji. Osim toga privukla je pažnju i slika Kuznjecova "Dama sa plavim očima".

- Mnogi su uživali gledajući sliku "Sestrice", koju je u impresionističkom stilu napravio Nikolaj Petrovič Bogdanov.Takođe je zapažena i slika umetnice Marije Rozental, koja je naslikala svoje ćerke Anu i Gustu. Oni koji se slažu sa onom tvrdnjom da idealna žena treba biti najbolji drug, domaćica i u krevetu ljubavnica, uživali su gledajući sliku "Striptiz" gde je supruga Katja pozirala svom mužu Mihailu Romadinu - kaže Pešić.

Osim ljubitelja slikarstva, na štandu je kod Pešića bilo dosta ruskih kolekcionara kao i nekadašnjih njegovih školskih i studentskih drugova.

- U Moskvu sam došao kao dete i uz oca novinara posećivao muzeje i izložbe. Zahvaljujući ocu upoznavao sam i sovjetske umetnike - kaže Pešić, koji je u Moskvi živeo od 1983. do 1997. godine gde je završio fakultet stranih jezika.

Na drevnom Arbatu je išao u školu koju su pohađala i deca poznatih ruskih političara. Upravo tamo je nekada davno poznati moskovski slikar Vasilij Polenov napravio sliku "Moskovsko dvorište".

U vreme Gorbačovljeve perestrojke u Moskvi je 1988. održana prva aukcija slika čuvene kuće "Sotbi's" i taj događaj je uticao na životnu sudbinu Vladimira Pešića.

- Ta aukcija me još više zainteresovala za umetnička dela mada smo u kući uvek imali slike. Porodičnu kolekciju je počeo da stvara moj pradeda Andrija - priča nam Vladimir.

Prvu sliku u Moskvi kupio je 1989. u jednom komisionu. I kasnije kad je 1990. u Londonu posetio aukciju ruskih slika, koju je organizovao "Sotbi's", on je sa velikom strašću i ljubavlju počeo da traži i kupuje vredne slike poznatih ruskih umetnika. Osim slika počeo je da skuplja i ikone i unikatne starinske predmete. Inače, kolekcionar Pešić je član Međunarodne konfederacije kolekcionara, antikvara i art dilera Rusije i bivših sovjetskih republika, a takođe i član Društva antikvara Srbije. Pešićevo učešće sa porodičnom zbirkom slika pokazuje da Srbi kao narod vole i cene ruske slikare i umetnike. Mnogi od njih su posle Oktobarske revolucije napustili Rusiju i boravili kod nas u Kraljevini Jugoslaviji. Te isprepletane sudbine Srba i Rusa učinile su naše narode još bližima.

PUT U VRŠAC

OVE godine Vladimir Pešić planira da posle Moskve pokaže svoju kolekciju i u Vršcu. Veliki ruski slikar Nikolaj Kuznjecov je nekada živeo u Vršcu i stanovnicima tog grada će sigurno biti interesantno da pogledaju dela tog čuvenog ruskog majstora.

Pogledajte više