PEČAT STEFANA NEMANJE STIGAO U SRBIJU: Vredni eksponat koji je pripadao velikom županu otkupljen za 12.000 evra

M. Kralj 24. 05. 2023. u 17:57

OLOVNI pečat velikog župana Stefana Nemanje (oko 1114-1200) Istorijski muzej Srbije otkupio je za 12.000 evra od aukcijske kuće "Artemide aste" i stigao je u Srbiju.

Foto IMS

Danas je svečano, pred predstavnicima medija, "uveden" u kolekciju. Pored njega predstavljena su još dva nova, vredna artefakta - groš kralja Milutina (1253-1321) i zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića (1854-1901), iskovan 1882. godine, kada je Srbija proglašena za kraljevinu.

Za Nemanjin pečat, čija je početna cena bila 1.000 evra, nadmetalo se 70 zainteresovanih kupaca, uglavnom iz Srbije i okruženja, a čak njih desetak izašlo je sa predlogom aukcijskoj kući iz San Marina, da ga otkupi i pre prvog "udarca čekića". Ovo je otkrila direkorka IMS, dr Dušica Bojić, i objasnila kako je uoči same aukcije, zakazane za 7. maj, muzej obezbedio da kupi ovaj izuzetno začajan predmet za našu istoriju:

- Pošto je pečat dosegao cenu od 8.500 evra, Istorijski muzej Srbije je uputio tri pisma aukcijskoj kući, nakon čega je usledilo cenkanje i dotadašnji vlasnik Grk je pristao da ga proda za 12.000 evra.

Zbog Zakona o javnim nabavkama, za naše državne ustanove gotovo je neizvodljivo da se nadmeću u licitacijama i aukcijama, pa je muzej sada, kao i prethodnih puta, u trku ušao preko svog zastupnika (uglavnom su to predstavnici Ministarstva inostranih poslova, ambasadori i konzuli, ali i pojedinci). Ministarstvo kulture će, što je uobičajeno prilikom ovakvih akvizicija, kroz budžet za narednu godinu, nameniti muzeju novac kojim će refundirati ovu kupovinu.

Cena od 12.000 evra za Nemanjin pečat ne uključuje proviziju aukcijskoj kući, a u nju nije uključen ni PDV, koji je muzej platio i kada je u zemlju, pošto je otkupljen na aukciji, vraćen pre nekoliko godina monogram kraljice Drage Obrenović.

Uskoro i krst iz Pijence

FILIGRANISTA Goran Ristović Pokimica, koji je za Istorijski muzej Srbije kupio groš kralja Stefana Uroša Drugog Milutina (1253-1321), prikazao je juče i novu idealnu rekonstrukciju insignija naših srednjovekovnih vladara, koja će biti priključena postojećim na izložbi "Čekajući stalnu postavku". Reč je o žezlu cara Stefana Dušana (1308-1355), koje je rađeno prema fresci iz manastira Lesnovo. Boravak u Italiji Pokimica je iskoristio da u Pijenci izuči i fotografiše čuveni krst Svetoga Save, na čijem rukohvatu piše: "Sava prvi arhepiskop i patrijarh srpski", a čiju će repliku takođe uraditi.

- Nadam se da će Ministarstvo finansija izaći u susret i shvatiti značaj kupovine ovog predmeta - istakla je Bojićeva, prema čijim rečima će publika Nemanjin pečat moći da vidi tokom leta, kada za njega bude izrađena specijalna vitrina.

Pre nego što se upustio u kupovinu ovog pečata, IMS je konsultovao čitav niz stručnjaka, a o ovoj ekspertizi juče je govorio saradnik u Istorijskom institutu Benjamin Hekić, koji se u svojim naučnim radovima bavio pečatima srpskih srednjovekovnih vladara. Prema njegovim rečima, novi eksponat IMS, sličan je pečatima Stefana Nemanje koji se čuvaju u Narodnom muzeju Srbije, ali su uočljive i izvesne razlike.

U procenu autentičnosti pečata, kako je kazao Hekić, bili su uključeni i naučni savetnik u Arheološkom institutu Vujadin Ivanišević, i dvojica značajnih inostranih stručnjaka za vizantijske pečate Žan-Klod Šene i Verner Zajbt, kao i naše naučnice Gordana Tomović i Jovana Šaljić Ratković.

- Zaključak svih nas je da je autentičan primerak - rekao je Hekić. - Predmet je male finansijske vrednosti, ali ima veliku nematerijalnu, kulturno-istorijsku vrednost i zato je dostigao ovako značajnu cenu.

U aukcijskoj kući "Artemide aste" otkupljen je i zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića (1854-1901), koji su otkupili i poklonili IMS Nevena i Saša Dimitrijević, predstavnici ove izuzetne srpske lekarske porodice. Simbolično, danas je pred novinarima, izvršena primopredaja i ovog vrednog predmeta.

Pogledajte više