OFANZIVA GRADSKOG KOMITETA PROTIV PREDSTAVE "KAD SU CVETALE TIKVE": U dosijeu Mihailovića na svakoj od 54 strane stoji oznaka "Video Tito"

D.Matović

22. 03. 2023. u 10:00

MNOGO GODINA od kako je zabranjena predstava "Kad su cvetale tikve" Dragoslav Mihailović je dobio iz Arhiva Josipa Broza 54 lista o njemu i ovom pozorišnom komadu, a delove tih izveštaja "Novosti" su prve objavile. Već na prvom dokumentu, koji nam je tada pokazao, a predstavlja izveštaj o "strašnom događaju zvanom Kad su cvetale tikve u JDP", stoji u gornjem desnom uglu olovkom dopisano "Ne!" - ma šta to značilo.

Dragoslav Mihailović/ Foto: Privatna arhiva

U dokumentaciji koja je dostavljana Brozu najviše je izveštaja potpisao Bora Pavlović, predsednik Gradskog komiteta Saveza komunista Beograda. On je Mihailovićevu predstavu svrstao među "kominformovske aktivnosti" i piše:
- Sadržaj drame je nedvosmislena kritika našeg odnosa prema ibeovcima. Obavešteni smo da je književnik Mihailović, inače, bio, po liniji IB, 20 meseci na Golom otoku - napisao je Boro Pavlović u izveštaju, uz napomenu da su čuli da Živojin Pavlović priprema ekranizaciju romana, pa će "sa svoje strane preduzeti odgovarajuće mere". - Tekst je tako pravljen da se celokupan angažman komunista i ljudi Jugoslavije pretvara u teror svemoćne policije, u prljavu igru političkih vrhova koji se u jednom trenutku svađaju, a u sledećem mire, u seriju prikaza sadističke i sulude vlasti milicije i Udbe, seriju ubistava, scena ludila i silovanja...
U ČITAVOM KOMADU nema nijedne reči o razlozima događaja iz 1948, nijedne kritičke reči na zemlje Kominforma i nosioce njihove politike u našoj sredini.Pavlović nudi rešenja za ovaj "veliki problem", pa u jednom izveštaju predlaže da se u "Politici" objavi članak iz Gradskog komiteta, da se održi vanredni sastanak komunista u JDP, kao i da se protiv drame i njenog autora rade prilozi na radiju i televiziji i objavljuju tekstovi u novinama.
Na svakom od 54 lista iz Titovog arhiva raspravlja se o Mihailoviću. Gotovo na svakom dokumentu stoji latinička oznaka, koja se tumači kao "VT" - "Video Tito". Broz je na nekim stranicama dopisao svoje komentare: "Slučajevi retki kao kad domaćici iskipi mleko" ili "Šta na tu diskusiju mogu da kažu drugovi iz bratske Srbije?"
Prve "Tikve" posle onih zabranjenih postavljene su na scenu 1984. Režirala ih je Vida Ognjenović.
 

Pogledajte više