ŠAPČANKE IZNEDRILE "ŠAPČANKU ANKU": Veliki kulturni trijumf u gradu na Savi

Vladimir Mitrić 14. 01. 2023. u 23:00

VOKALNO-instrumentalna grupa “Šapčanke”, premijernim izvođenjem u gradu na Savi autorske pesme „Šapčanka Anka“, dala je veliki „pečat“ na, inače, plodan i uspešan sedmogodišnji rad na čuvanju naše nacionalne kulture i promovisanju i negovanju narodne muzike.

foto:V.Mitrić

Šapčani će dugo da pamte prvo izvođenje te pesme, uz klavirsku pratnju ugledne ovdašnje i srpske profesorke Sonje Živković, direktorke Muzičke škole „Mihailo Vukobratović“.

– Došla sam na ideju da bi trebalo da ispoštujemo i ovu istorijsku ličnost grada Šapca, čuvenu Anku Obrenović koja je svirala prvi klavir u Šapcu priča profesorka muzike, Živka Jovanović, koja je utemeljivač sada već na sve strane znane i popularne Vokalno -instrumentalne grupe „Šapčanke“. - Dosta toga je pričano o njoj ali muzički nije bila do sada potkovana. Predložila sam Branki Todorović da napiše tekst. Muziku je prihvatio da komponuje Milenko Božić i tako ja nastala ova predivna pesma.

Šabac pamti mnošto legendarnih muzičarara.Tu su, pored ostalih, bili popularni i omiljeni „Cicvarići“, za koje se, najmanje, i kroz pesmu i kroz žicot, najmanje čulo, „od Šapca, pa do Luvra“. Čuveni srpski grad oživaljava, na najleši način, sećanje na Anku, kćerku graditelja savremenog Šapca i njegove supruge Tomanije, inače Lozničanke, kćerke čuvenog Ante Bogićevića.Divno je pevala i Anđelija, Anina baka, Tomanijina majkla, koja je iz čuvenih Runjana, kod Loznice.

– Ana je  je unela evropski duh u Šabac -kaže profesorka Jovanović, čije su zasluge za osvetljavanje lika i dela Ane Obrenović blaga vredne. - Unela je po prvi put  umetničku muziku u grad Šabac. I njoj i “Šapčankama” ujedno će ovo ostati večna uspomena na muziku grada i lepote ovioh pesama koje pevamo.

Autorka teksta, Branka Todorović, naglašava da je „ na ovaj način ispunjena želja “Šapčanki” da podsete mlađe generacije na zlatno Jevremovo doba ali i ostave  sopstveni muzički pečat budućim generacijama“.

– Šabac je u to vreme bio evropski grad kroz koji je provejavao duh kulture, umetnosti, obrazovanja -konstatuje Branka Todorović i dodaje: - Muzika je bila dominantna. Anka  se oblačila po bečkoj modi, kasnije i po pariskoj. Zato su je i zvali Anka pomodarka.  Nas Šapčane sve to greje kad se setimo vremena koja su proslavila naš grad. Mi dugujemo tom vremenu, pre svega Jevremu Obrenoviću što je za petnaest godina stolovanja u ovom gradu učinio mnogo za kulturu i obrazovanje. Šabac je nadaleko bio poznat grad. “Šapčanku Anku” sam napisala upravo podstaknuta tim nekadašnjim duhom a i da ispunim obećanje “Šapčankama” jer su one verovale u mene iako ja sasvim nešto drugo pišem.

“Šapčanke” su muzički duh grada na Savi, odavno „preselile“ nma mnoga mesta širom Srbije. Gde god su gostovale publika je žarko poželea da ponovo dođu, što važi i za njiove nastupe za pamćenje širom sveta.Celovečernji koncert koji su izvele krajem prople godine bio je, kao i obično, na radost mnogobrojne publike, ali i bogatiji za autorsku pesmu „Šapčanka Anka“, pa je to bio istinski kulturni praznik u Velikoj sali ovdašnjeg Kulturnog centra. 

Pogledajte više