SVE SAMI VELIKANI: U novoj ediciji Ex corde poesis milanovačkog izdavača"Grafoprint"

M. BOŠNjAK

12. 12. 2022. u 13:11

IZDAVAČKA kuća "Grafoprint" iz Gornjeg Milanovca promovisala je svoju novu ediciju Ex corde poesis u kojoj su sadržana dela velikana srpskog pesništva i esejistike, stara i najnovija, dosad nečitana.

Miloš i Pero Zubac i izdavač Tomislav Karadžić, Foto M Bošnjak

Prve su predstavljene zbirka "Odbrana sećanja" čiji autor je Pero Zubac, te dve koje potpisuje njegov sin Miloš, inače doktor srpske književnosti i muzičar, koji je mnoge očeve tekstove pretvorio u muzičke hitove. Njegove pesnička zbirka u rečenoj ediciji je "Povratnici u ljubav", a esejistička "Četvrta zemlja".

- U ediciji je objavljeno mnogo ostvarenja, najprodavanijih širom bivše SFRJ - kaže izdavač Tomislav Karadžić.

- Kao i znamenita poema Pere Zupca "Mostarske kiše" koja je prevedena na mnoge strane jezike, koja se i danas planetarno govori sa zanosom. Bila je i jeste izazov najčuvenijim glumcima i recitatorima. Njegove pesme sada su dobile svoje mesto u čitankama srpskog jezika.

Miloš Zibac, Foto M Bošnjak

Kako podseća pesnik i urednik edicije Boško Lomović, Pero Zubac nikada nije živeo u Mostaru, o kom je napisao brojne predivne pesme! "Mostarske kiše" je objavio kad je navršio tek 20 godina, a sada ih ima 77.

- Veliki pesnik mora biti pošten! - upozorava Miloš Zubac.

- Rastao sam uz te veličine, očeve prijatelje: Duška Trifunovića, Miroslava Antića, Đorđa Balaševića... Moja zbirka eseja "Četvrta zemlja" tematski se bavi alternativnom istorijom, u smislu "šta bi bilo kad bi bilo...?"

Foto M Bošnjak

I njegova poezija i proza prevedene su na strane jezike. On je autor više muzičkih albuma.

- Poznavao sam najveće pisce, drugovao s njima, jedino Ivu Andrića nikad uživo nisam video. U mladosti, bio sam stipendista sportskih klubova, u jednoj etapi života i novinar. Eto, kako život nekog odvede na sasvim drugi put, načini od njega pesnika - setno, ali i u svom šaljivom stilu, veli Pero Zubac.

Pogledajte više