ŠTO PRE OTPISATI DUG SAMOSTALCIMA: Petnaest umetničkih udruženja uputilo zahtev Ministarstvu kulture

M. KRALj

26. 02. 2022. u 09:11

NA inicijativu ULUS-a, čak 15 umetničkih udruženja, potpisalo je i sredinom nedelje prosledilo zahtev Ministarstvu kulture i informisanja, tražići hitno rešavanje višedecenijskog problema poreskih dugovanja samostalnih umetnika.

Rad ULUS-ovih radnih grupa za unapređenje statusa samostalnih umetnika, UP "Cvijeta Zuzorić", Foto: Isidora Ilić

Oni traže otpis dugovanja po osnovu kamata i uplata osnovice iz budžeta, ali i formiranje radne grupe (od predstavnika ministarstva i reprezentativnih udruženja) koja bi izradila model detaljne zakonske regulacije statusa samostalnog umetnika.

Mnogi samostalci su, u prvoj deceniji ovog milenijuma, mimo svoje odgovornosti, ušli u svojevrsno "dužničko ropstvo", i to zbog kašnjenja lokalnih samouprava sa uplatama njihovih doprinosa udruženjima, ili pogrešnim knjiženjem poreskih uprava. Zbog nagomilanih kamata, dugovanja su drastično uvećana, a posledice su dramatične: umetnici, i posle niza pokušaja da im se status reši, ne mogu da overavaju zdravstvene knjižice, da se penzionišu, a neretko su suočeni i sa izvršiteljima i konfiskovanjem imovine.

Prema podacima reprezentativnih udruženja iz 2016. ukupno poresko dugovanje samostalaca, iz cele Srbije, iznosilo je oko 107 miliona dinara (870.000 evra). Ali, kako se u zahtevu napominje, mnogi su, u međuvremenu, pristali na reprogram, primorani lečenjem, ili odlaskom u penziju.

U ULUS-u su, kako priča za naš list Danilo Prnjat, član Umetničkog saveta, u protekle dve godine pokušali da problem reše uvezivanjem sa Granskim sindikatom "Nezavisnost", pa su se obratili Socijalno-ekonomskom savetu. Savet je, međutim, odbio predlog sindikata da se formira "radna grupa" i problem objedinjeno reši za sve samostalne umetnike. Zahtevali su da se rešava pojedinačno, zbog čega je Udruženje organizovalo opsežnu kampanju sakupljanja celokupne dokumentacije samostalaca, kojom se potvrđuju dugovanja.

Tako su napravljeni svojevrsni "poreski dosijei umetnika".

- Međutim, kada je sakupljen dovoljan broj dosijea, predstavnici Grada, prisutni na sednicama Socijalno - ekonomskog saveta, odbili su da uvaže zahtev Sindikata i svaki od mnogobrojnih dosijea procesuiraju ponaosob, tvrdeći da umetnici treba da se obrate svaki za sebe direktno Gradu - nastavlja sagovornik.

- ULUS se i posle ovoga obraćao Gradu i Ministarstvu kulture i informisanja, zastupajući svoje članove i pokušavajući da ubedi institucije u neophodnost bolje međusobne saradnje kako bi se pronašlo rešenje. Međutim, dugovi samostalnih umetnika i dalje nisu bili rešeni.

Prema rečima sagovornika, tokom tih pregovora, Grad je konstantno odbijao odgovornost za nastanak ovog duga, iako zvanični listinzi koje poseduju reprezentativna udruženja (ULUS ih je čak i objavio u Zborniku "O radu u umetnosti"), nedvosmisleno potvrđuju višegodišnje kašnjenje sa uplatom doprinosa:

- Posle duge dve godine intezivnog rada koje su predstavnici ULUS-ove radne grupe "Samostalci" uložili u iznalaženje rešenja, konstatovali smo da je problem sistemske prirode i zahteva potpuno redefinisanja čitavog sistema.

Zbog toga je ULUS i pokrenuo aktuelnu inicijativu. U dopisu ministarstvu ponudili su i presedan u rešavanju sličnog problema: uplatom milion evra iz budžeta vlada je 2018. pomogla Patrijaršiji SPC da izmiri dugovanja sveštenih lica prema PIO fondu (a sveštenici su u istoj kategoriji kao i samostalni umetnici).

- Kulturna politika države mora počivati na obezbeđivanju uslova u kojima umetnici mogu da žive od svog rada, kao i da budu radno i socijalno zaštićeni - poručuje se u dopisu upućenom MKI.

Piblikacija ULUS, Foto Z. Jovanović

ZAKLjUČAK NE VAŽI ZA BOLOVANjE

VLADA je u aprilu 2016, na insistiranje Asocijacije umetničkih udruženja Srbije, donela Zaključak da samostalni umetnici sa dugovanjem mogu da overe zdravstvene knjižice na tri meseca, na osnovu uverenja Poreske uprave o izmirenim tekućim doprinosima.

Zaključak je još na snazi, ali mnoge poreske uprave i danas odbijaju da izdaju ova uverenja, ugrožavajući samostalne umetnike čak i u pandemijskim okolnostima. Zaključak Vlade nije od pomoći ni pri realizovanju naknade za vreme bolovanja, jer u situaciji kada samostalni umetnik mora na bolovanje ili na bolničko lečenje, u obavezi je da izmiri sva dugovanja - poručuje su u apelu MKI.

POTPISNICI ZAHTEVA

UZ INICIJATORA, Udruženje likovnih umetnika Srbije, zahtev su potpisali i Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije (ULUPUDS) Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS, Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS), Udruženje književnika Srbije (UKS), Srpsko književno društvo (SKD), Udruženje književnih prevodilaca Srbije (UKPS). Na listi su i Udruženje kompozitora Srbije (UKS), Udruženje kompozitora Vojvodine (UKV), Udruženje muzičkih umetnika Srbije (UMUS), Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), Stanica - Servis za savremeni ples, Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS), Udruženje dramskih pisaca Srbije.

Pogledajte više