ZA POGIBIJU MILINE I FILIPA NIKO KRIV: Otac kadeta stradalog na Pasuljanskim livadama očajan - Hteli su život, a ne smrt (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 12. 2022. u 21:24

APELACIONI sud u Kragujevcu potvrdio je presudu Osnovnog suda u Despotovcu, kojom su bivši kadeti Vojne akademije Mladen Milosavljević (33), Stefan Milosavljević (34), Nikola Garabiljević (34) i Milan Karišik (33) oslobođeni odgovornosti.

POGINULI Milina Miletić i Filip Milojević, Foto privatna arhiva

Presuda je tako postala pravosnažna. Njih je optužnica teretila za teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim delom izazivanje opšte opasnosti jer su 18. juna 2012. godine na poligonu "Pasuljanske livade" učestvovali u završnoj vežbi "Diplomac 2012", tokom koje su poginuli Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca, a više kadeta bilo povređeno, ali Apelacija je ocenila da za to nema dokaza.

Osnovni sud u Despotovcu kadete je najpre osudio na po dve godine zatvora, ali je drugostepeni, Apelacioni sud u Kragujevcu, avgusta 2020, ukinuo tu presudu i odlučio da se predmet vrati na novo suđenje. Postupajući prema jasnim uputima Apelacionog suda u Kragujevcu, Osnovni sud u Despotovcu je žalbu tužioca odbacio kao neosnovanu i zaključio da, zbog nedostatka dokaza, nema odgovornosti kadeta.

- Sramota i grehota. Kako je moguće da niko nije kriv za smrt dva svršena oficira Vojske Srbije, mog sina Filipa i njegove školske drugarice Miline, koji pogiboše na poslednjem času u cvetu mladosti. Hteli su život, a ne smrt. Kako je moguće da niko nije odgovarao disciplinski, ni prekršajno, a kamoli krivično? Pitajte moju voljenu državu Srbiju zašto je javni tužilac podneo tužbu protiv četvorice kadeta ako nije imao dokaze da su krivi. Ko u tom pravosudnom sistemu nije radio kako treba? - pita se, za "Novosti", neutešan Filipov otac Tomislav.

Foto:Z. Gligorijević

Njemu, dodao je, i njegovoj porodici, ostaju doživotni bol i muka zbog smrtni najmlađeg člana porodice, pitomca Vojne akademije.

Pogledajte više