VAĐENJA JADARITA NEĆE BITI, AKO ŠTETI ŽIVOTNOJ SREDINI Burna rasprava u parlamentu o Zakonu o rudarstvu

E.B.T.

15. 04. 2021. u 18:23

TEHNOLOGIJE za eksploataciju jadarita biće čiste i zdrave, inače se neće raditi. Život u dolini Jadra nakon mogućeg vađenja jadarita neće nestati, kao što tvrde pojedine organizacije i stručnjaci, jer država neće dozvoliti da eksploatacija te rude bude na štetu građana i zaštite životne sredine.

Ministarstvo energetike

Ovo je poručila ministarka energetike Zorana Mihajlović odgovarajući na komentar samostalnog narodnog posalnika Vladana Glišića, koji je izrazio neslaganje u vezi sa Zakonom o rudarstvu zbog niske rente za vađenje jadarita tokom današnje rasprave. Time, kako kaže, Srbija postaje "Eldorado" za strane korporacije koji će nas posmatrati kao mesto za eksploataciju.

Mihajlovićeva je odgovorila da je Srbija država koja ima svoje zakone i da će u skladu sa njima donositi odluke o eksploataciji jadarita, a tek nakon što sve studije o toj eksploataciji budu završene.

- Vode se silne debate, komentariše se da će nestati život u tom delu Srbije, a da niko ne zna kako će izgledati tehnologije eksploatacije jadarita - kazala je ministarka. - Pilot postrojenje je napravljeno u Australiji, i pravi se tehnologija koja će biti čista i zdrava.

Ističe da takozvane organizacije i nezavisni stručnjaci govore ono što su čuli negde ranije, a da suštinski ne znaju, jer još ne postoji nijedan dokument o tome kako će izgledati projekat eksploatacije jadarita i kasnije proizvodnja litijuma.

- Zastrašuju narod, jer ljudi ne znaju mnogo, ni kako izgledaju rude, suštinski se ne znaju studije, a zastrašuju ljude da će se zagaditi i isušiti Drina, a da će u Jadru nestati život - rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da se sa tvrdnjama o eksploataciji jadra može napraviti paralela iz 1881. godine, kada je donet zakon da se gradi pruga Beograd-Niš-Vranje. Tada su populisti zastrašivali narod, da ako prođe pruga, života biti neće, usevi neće roditi, a ni žene neće imati decu.

-To su bile zvanične izjave parlmentaraca tadašnjih - navela je Mihajlovićeva. - Država će o eksploataciji jadarita odluke donositi tek nakon svih studija, a sve što se u međuvremenu čuje je politika i pokušaj zastrašivanja ljudi. Tehnologije za eksploataciju jadarita biće čiste i zdrave, inače se neće raditi. Verujte vašoj državi, jer neće doneti pogrešnu odluku za zdravlje i bezbednost naših građana.

Glišić je izneo tvrdnje i da će sa niskom rudnom rentom Srbija imati samo 7,1 milion evra prihoda, dok će "Rio Tinto" imati 551 milion evra prihoda godišnje.

- Tu se vidi da mi njima dajemo 1.200 hektara najplodnije zemlje, plodne zemlje pod šumama, a koju nikada nećemo moći da vratimo u stanje da bude upotrebvljiva za hranu i vodu - kazao je Glišić.

Pogledajte više