RUSI ĆE OBNOVITI BARSKU PRUGU: Potpisan ugovor za projekat rekonstrukcije

Z. R.

21. 09. 2020. u 15:24

UGOVOR za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Valjevo-Vrbnica-državna granica sa CG, poznatija kao Barska pruga, u dužini od 209,4 kilometara, potpisan je danas u Vladi Srbije između Ministarstva građevinarstva i ruske kompanije RŽD Internešnl.

Foto: Arhiva VN

Mihajlovićeva je izjavila da bi modernizacija Barske pruge trebalo da počne u prvom kvartalu 2022. godine. Ministarka je istakla da je to zahtevan posao i teška deonica, jer obuhvata 250 mostova i oko 260 tunela. 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar građevinarstva Zorana Mihajlović, zamenik generalnog direktora Ruskih železnica Sergej Pavlov i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, a ugovor su potpisali v.d. generalnog direktora RŽD Internešnl Sergej Stoljarov i v.d. direktora Infrastruktura železnica Srbije Nebojša Šurlan. 

Mihajlović je istakla da je Srbija potpisala ugovor o modernizaciji Barske pruge sa najboljom svetskom kompanijom, Ruskim železnicama, i podsetila da naša zemlja sa tom kompanijom već nekoliko godina sarađuje i na drugim važnim i zahtevnim projektima u oblasti železnice u zemlji. 

- Jedan od tih projekata jeste modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, koja je, jedna od najtežih deonica u ovom delu Evrope - rekla je Mihajlovićeva.

- Nadam se da će sledeće godine ta kompanija početi i izgradnju modernog dispečerskog centra koji je Srbiji potreban. Srbija danas ulaže u železnicu pođednako kao u puteve i auto-puteve, kako bi Srbija i u unutrašnjosti i regionalno prugom bila povezana. 

Pogledajte više