STEPANOVIĆ ME PROGONIO, A SAD GLUMI ŽRTVU: Advokat Natalija Bobot, bivši sudija, o sukobu sa predsednikom Višeg suda u Beogradu

V. C. S.

14. 01. 2021. u 12:00

KAO neko ko, od marta 2017. godine, javno ukazuje na lični progon koji sam doživela od predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, razrešenjem sa mesta VF predsednika Prvog osnovnog suda, a čitajući njegove javne istupe i odnedavnu borbu za "nezavisnost" pravosuđa, pitam se da li se toliko promenio ili je zaboravio događaje od pre nekoliko godina, pa je od egzekutora postao "žrtva" zbog svoje navodne borbe za nezavisnost sudija i pravosuđa.

Natalija Bobot i Aleksandar Stepanović / Foto N. Fifić - Ž. Knežević

Ovako, za "Novosti", komentariše Natalija Bobot, danas advokat, a do pre dve godine rukovodilac najvećeg suda u zemlji.

- Predsednika Višeg suda profesionalno i lično poznajem duže od 20 godina, zbog čega sam bila njegov prvi zamenik, predsednik drugostepenog krivičnog odeljenja Višeg suda, predsednik veća i sudija za izvršenje krivičnih sankcija. Sa te pozicije postavio me je, u martu 2016, za VF predsednika Prvog osnovnog suda. Prvi sud se tada selio iz Palate pravde u SIV 2 isključivo ličnim angažovanjem zaposlenih, uz organizaciju i svesrdnu pomoć Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i bez imalo interesovanja samog Stepanovića - navodi naša sagovornica.

Ona tvrdi da u tom periodu Stepanović počinje da joj nameće kadrovska rešenja: koje sudije treba premestiti iz krivičnog odeljenja.

- Nisam pristala to da uradim, budući da su i ova, kao i kasnija njegova rešenja motivisana ličnim interesima, a ne interesima suda, što sam mu i rekla. Određene ljude, zbog kojih je vršio pritisak, kasnije je unapređivao kada je to njemu bilo po volji.

Bobotova dodaje i da je interesantno današnje Stepanovićevo zalaganje za otvorenost pravosuđa i saradnju sa međunarodnim organizacijama, koje je njoj, kako tvrdi, najoštrije zamerao.

- Prvi osnovni sud je ostvario zapažene rezultate u Programu rešavanja starih predmeta, posebno u izvršnoj materiji, zbog čega je, u oktobru 2016. godine, proglašen za najbolji u zemlji. Da bi se projekat priveo kraju, trebalo je izvršna odeljenja pojačati mladim sudijama. Novoizabrane sudije u većem broju raspoređujem u izvršno odeljenje, a nekoliko u upražnjena veća - u odeljenje radnih sporova, parnično i vanparnično odeljenje, što se predsedniku Stepanoviću nije dopalo, sa aspekta ličnih interesa. Prvi put u istoriji pravosuđa, usvaja prigovore novoizabranih dvoje sudija i raspoređuje ih u krivično odeljenje, nasuprot dotadašnjoj višedecenijskoj praksi.

Naša sagovornica navodi i da se komunikacija sa Stepanovićem posle sednice Visokog saveta sudstva, 25. oktobra, na kojoj su vrednovani rezultati rada Prvog suda i njen predloženi program, svela na kritike njene komunikacije sa "medijima, u kojima danas rado istupa, a tada ih je nazivao špijunskim".

- Bila sam izložena i stalnim kritikama zbog komunikacije sa sudijama i visokim pravosudnim zvaničnicima koje je doživljavao kao lične neprijatelje. U martu 2017, na moj telefonski poziv, saopštava mi da izvršim primopredaju dužnosti, da bih iz medija saznala da nisam razrešena, već mi je istekao mandat. Da je reč o kažnjavanju zbog neposlušnosti govori to da nikada nijednom VF predsednika suda nije prestala funkcija zbog isteka perioda na koji je postavljen. Postoje sudovi u kojima se VF predsednika nalaze u tom statusu i po više godina - kaže Bobotova.

MANjA PLATA I 50 NEREŠENIH PREDMETA

PO povratku u Viši sud Bobotova je raspoređena na mesto drugog člana drugostepenog krivičnog veća, i, nasparam devet predmeta koje je ostavila u radu, zadužena sa više od 50 nerešenih. Nije se više ni videla ni čula sa Stepanovićem, a jedinu komunikaciju sa njim je imala preko sekretara suda i pismeno, kad mu se obratila zbog neosnovanog smanjenja plate. Vrlo brzo napustila je pravosuđe i prešla u advokaturu.

Pogledajte više