REAGOVANJE NA TEKST "TITO ODLIKOVAN ZA HRABROST" U PROŠLOM ISTORIJSKOM DODATKU: PRIBIĆEVIĆ nije ratovao u Srbiji

V.N.

25. 08. 2020. u 16:12

U DNEVNOM listu "Večernje novosti", u broju od 17. avgusta 2020. godine, objavljen je dodatak "Cerska epopeja".

Foto arhiva

Unutar ovog dodatka, na strani 23. ovog broja "Večernjih novosti", objavljen je tekst "Tito odlikovan za hrabrost", sa nadnaslovom "Uloga Josipa Broza u napadu Austrougarske vojske na Srbiju".

Potpisnika ovih redova ova i druge Brozove uloge u raznim događanjima ne interesuju ni najmanje. O tome gde se Josip Broz smucao tokom Prvog svetskog rata, šta je sve radio, i zbog čega je i koliko puta odlikovan, trebalo bi da vode računa poklonici njegovog lika i dela i svi oni koji su bili članovi njegove partije, kojima je on bio stranački šef, "čovek, drug i vođa", kome su se kleli da se njegovog puta neće skrenuti, i čiji su lik i delo branili.

Ovu reakciju pišem dakle ne zbog Broza, već zbog Svetozara Pribićevića i ozbiljne neistine koje su napisane o njemu. U poslednjem pasusu navedeno je da je Svetozar Pribićević, "po tvrdnjama savremenika i istoričara", bio pripadnik "doknadnog bataljona" 25. domobranskog puka, 42. takozvane vražje divizije, čiji je komandant bio Slavko Štahmer (čovek sa ovakvim imenom, uzgred, nije postojao u ovoj vojnoj formaciji, ni u kasnijim formacijama NDH). Iako nije direktno navedeno, implicitno se da zaključiti, pošto je tekst pisan o učešću divizije i njenih pojedinica u borbama u Srbiji, da je Svetozar Pribićević bio em dobrovoljac, em dobrovoljac u borbama protiv srpske vojske.

To je jednostavno, netačno. Nijedan od četvorice braće Pribićević, ni Valerijan, ni Svetozar, ni Milan, ni Adam u ratu nije ni na koji način bio umešan u ma kakve antisrpske aktivnosti. Milan Pribićević je čak, kao oficir srpske vojske, nakon iskustva u balkanskim ratovima, bio u borbama na Ceru, Gučevu i Jadru. Trupe kojima je komandovao su bile poslednja zaštita prilikom povlačenja kroz Albaniju, sve do Valone. Bio je, nakon toga, za račun Kraljevine Srbije, u misiji u SAD kao član Srpske vojne misije, okupljajući dobrovoljce za Solunski front.

Svetozar Pribićević, politički najistaknutiji od braće, prvak Hrvatsko-srpske koalicije je nakon verbalnog progona kome je bio izložen nakon atentata u Sarajevu (a tu je još i dobro prošao, imajući u vidu da su Srbi u Monarhiji bili u tom periodu, kao i tokom Velikog rata, izloženi i fizičkim progonima i likvidacijama), na samom početku rata uhapšen i držan u samici. Tokom četiri meseca, vlasti su bezuspešno od njega pokušale da iznude izjavu lojalnosti Francu Jozefu. Nakon toga je bio praktično uhapšen, a formalno interniran, u Peštu, gde je, da bi sprečio da na ma koji način bude uvojačen, uzimao minimalne količine hrane. O tome svedoči i Milutin Milanković u svojim memoarima, govoreći da je Pribićević bio "mršav do kostiju". Tek 1917. dobija dozvolu da se u Zagreb vrati, i tada se uključuje u poslove ujedinjenja sa Srbijom.

Napomena redakcije:

Podatak da je Pribićević bio pripadnik "doknadnog" bataljona preuzet je iz prve knjige "Srbija i Jugoslavija 1914 - 1945" Vase Kazimirovića u kojoj doslovce piše: "Među njima, kako se tvrdi s mnogo uverljivosti, nalazio se i poznati prvak Hrvatsko-srpske koalicije i krupna politička figura u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca - Srbin Svetozar Pribićević." (str.67). Njegov izvor je delo Bogdana Krizmana "Hrvatska u Prvom svjetskom ratu" (str. 99 -100)

U istoj knjizi (str.66-67) Kazimirović piše: "U Mačekovom i Titovom 25. domobranskom puku komandant 'doknadnog puka' bio je Slavko Štancer, koji će 1941. godine postati prvi čovjek u vojsci ustaške, hrvatsko-muslimanske države".

Foto arhiva

Nije, dakle, Pribićević bio u austrougarskoj vojsci nigde, ponajmanje u Srbiji, ne postoji nijedan dokument, svedok ili istoričar koji o tome može da svedoči, zato što se ne može svedočiti o nečemu što se nije dogodilo. Napadali su Svetozara Pribićevića razni.

Napadali su ga frankovci i ini Hrvati zato što je bio Srbin. Srbin po nacionalnom i po političkom uverenju. Napadali su ga komunisti, zato što je nakon njihovog terorističkog akta u Delnicama i ubistva ministra Milorada Draškovića, zaštitio svoju državu, a njih, komunističke teroriste, lepo i uredno zabranio. Nije Svetozar Pribićević, uz sve dobre i loše procene koje je, kao ma ko od nas uostalom, imao, zaslužio... lažnu optužbu da je ratovao za Austrougarsku tovare na ramena... Nema potrebe za praznim

senzacionalizmom kada se radi o ličnostima koje su zadužile srpski rod. Nije Svetozar Pribićević, nisu Pribićevići, nisu Srbi iz Hrvatske ovakve neistine zaslužili.

Aleksandar Popović,
Profesor Hemijskog fakulteta
Univerziteta u Beogradu

Pogledajte više