U LOVIŠTE "KUPINIK" PUŠTENO 46 JELENA: Posle 60 godina Donji Srem ponovo naseljavaju rogati lepotani

Lj.P.

30. 03. 2023. u 15:29

ZAHVALjUJUĆI projektu JP "Vojvodinašume" i Pokrajinskog sekreteroijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Donji Srem, posle 60 godina, ima jelene.

FOTO: Vojvodinašume

U uzgajalište  posebne namene "Posavsko lovište Kupink" u sredu uveče, pušteno je 46 jedinki običnog jelena, iz najboljeg mađarskog državnog uzgojnog centra "Kapošvar". Na području Donjeg Srema trenutna brojnost i struktura populacija jelenske divljači u slobodnoj prirodi je na biološkom minimumu, što je znatno ispod mogućnosti prirodnih potencijala staništa.

Prema rečima Rolanda Kokaia, direktora JP "Vojvodinašume", odabran je najbolji mogući genetski potencijal, što će omogućiti da u Donjem Sremu, konačno bude optimalan broj jelena. Za dve, tri godine, kako je rekao, imaće od 150 do 250 jelena, a posle će moći te jelene da puštaju i u druge delove ovog preduzeća.

Ceo projekat je, kako je predočio, koštao 63 miliona dinara, od toga 38 miliona je uložilo JP "Vojvodinašume", a Pokrajinski sekreterijat za poljorprivredu, vodoprivredu i šumarstvo 23 miliona dinara.

Branislav Stankov, izvršni direktor za lovstvo u JP "Vojvodinašume", istakao je da će ovih 46 jedinki predstavljati jedan kvalitetan matični fond, i daće dobru osnovu za razvoj i unapređenje budućeg fonda jelenske divljači.

Nemanja Ivanović iz Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo , kazao je da je ova akcija pokrenuta pre pet godina, i dodao je izuzetno značajno osnivanje repro centra za jelensku divljač i naseljavanje divljači na prostoru Donjeg Srema.

Pogledajte više