PREMIJERKA U POSETI HEMOFARMU: Farmaceutski gigant proizvodi prvi inovativni lek u Srbiji

29. 03. 2023. u 12:51

PREMIJERKA Ana Brnabić danas je u Vršcu posetila farmaceutskog giganta „Hemofarm“, koji zahvaljujući saradnji sa svetskim biotehnološkim liderom „Roš“ proizvodi prvi i jedini inovativni lek u Srbiji – „Korpos“.

Foto: J. J. Baljak

Reč je o najsavremenijem leku koji se koristi za lečenje multiple skleroze. Našim pacijentima je dostupan pet godina, a u poslednje tri godine može se koristiti o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Brnabićeva je tom prilikom istakla da je sada, kada se „Korpos“ proizvodi u Srbiji, mnogo lakše da i drugi inovativni lekovi počnu kod nas da se proizvode, što će unaprediti naš zdravstveni sistem.

Kada je reč o obolelima od multiple skleroze, kojih u Srbiji ima oko 9.000, premijerka je naglasila da je broj onih koji se leče o trošku države četiri puta veći nego pre pet godina – 2018. godine bilo ih je 1.100, a danas 4.100.

Lek „Korpos“, kako je rečeno, trenutno koristi oko hiljadu pacijenata iz Srbije.

Tokom posete „Hemofarmu“, premijerka sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad, ministarkom za tehnološke inovacije Jelenom Begović i generalnim direktorom „Hemofarma“ Ronaldom Zelingerom obišla centar za pakovanje, gde im je prezentovan hololens – trodimenzionalne naočare koje omogućavaju zaposlenima da kroz virtuelnu realnost prate tok proizvodnje.

„Hemofarm“ je i u toj oblasti lider u regionu, jer je prvi u farmaceutskoj industriji uveo tu modernu tehnologiju.

Pogledajte više