SRPSKO ZDRAVSTVO LIDER U EVROPI: Ministarstvo zdravlja u publikaciji sumiralo rezultate rada u periodu od 2014. do 2022.

Lj. BEGENIŠIĆ

08. 01. 2023. u 08:15

UPRKOS velikim izazovima od kojih je najveći bio borba sa pandemijom virusa korona, zdravstveni sistem Srbije doživeo je veliki napredak, koji su osetili i pacijenti i zaposleni u ovom sektoru.

Foto Ministarstvo zdravlja

U poslednjih osam godina, odnosno otkako je 2014. formirana Vlada Srbije sa Aleksandrom Vučićem na čelu, a na mesto ministra zdravlja došao Zlatibor Lončar, svi segmenti jednog od najvažnijih sistema unapređivani su kroz velika ulaganja, ali i zapošljavanje stručnog kadra. Da je tako, govori i podatak Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa koji je naš zdravstveni sistem rangirao na 18. mesto u celoj Evropi. To znači da je Srbija ispred 14 članica Evropske unije, među kojima su i Španija, Italija, Slovenija, Grčka, Hrvatska... a u regionu zauzima prestižno prvo mesto.

Pandemija virusa korona sve zdravstvene sisteme stavila je na velike muke, ali se naše zdravstvo snašlo bolje nego u mnogim razvijenim državama. Pohvale su stigle i od evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije, koji je ocenio da je naše zdravstvo pravovremeno i adekvatno reagovalo na izazove pandemije i da se u tom pogledu Srbija pokazala boljom u odnosu na mnoge druge.

Foto Ministarstvo zdravlja

Deo rezultata koji su u periodu od 2012. do 2022. godine postignuti u zdravstvu naveden je u publikaciji koju je izdalo Ministarstvo zdravlja. U njoj se konstatuje da je usled decenija nestručnog upravljanja, zloupotreba i odsustva održive i strateški usmerene zdravstvene politike, naš sistem početkom 2014. bio u izuzetno lošem stanju, sa nedostatkom lekara i viškom nemedicinskog kadra. Podseća se da specijalizacije nisu bile dostupne mladim lekarima, zdravstvene ustanove bile su oronule i zapuštene bez savremene medicinske opreme i aparata, a uslovi rada i boravka u njima ispod svakog nivoa.

- Takođe, beleženi su masovni odlasci lekara iz zemlje zbog neprihvatljivo niskih plata, afere sa zloupotrebama prilikom nabavke medicinske opreme, nedostatak dijagnostičkih aparata, propadanje državnih instituta i zavoda poput "Torlaka"... - ističe se u publikaciji.

Od formiranja nove vlade 2014. situacija se drastično menjala nabolje, pa je prema podacima iz publikacije Ministarstva zdravlja od tada pa do sredine 2022. zaposleno više od 35.000 zdravstvenih radnika, odobrena 13.341 specijalizacija i uža specijalizacija, obnovljene bolnice, izgrađeni klinički centri... Tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar isticao je da je cilj da najbolji diplomci medicine, odnosno mladost i pamet ostanu u svojoj zemlji, zbog čega se i krenulo u nabavku najsavremenije medicinske opreme. Tako je nabavljeno 177 rendgena vrednih 18 miliona evra i 71 CT aparat, na koje je utrošeno 30 miliona evra. Takođe, nabavljena su 23 najsavremenija aparata za spoljašnju zračnu terapiju, 21 linearni akcelerator i dva iks noža...

Zlatibor Lončar prati rad novog aparata, Foto Ministarstvo zdravlja

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije izgrađena su i kompletno opremljena dva centra - za gama nož u koji je uloženo pet miliona evra i centar za iks nož u vrednosti od 792 miliona dinara. U UKCS nabavljen je najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu, a nije zanemarena ni Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, za koju su kupljene tri magnetne rezonance... Kada je reč o ovoj dečjoj klinici planirana je i izgradnja "Tiršove 2", vrednost građevinskih radova je 30 miliona evra, a opreme 24 miliona evra.

Ali, nije se ulagalo samo u zdravstvene ustanove u prestonici već se vodilo računa da se zdravstveni sistem u svim krajevima Srbije poboljaša i opremi. Nove angio-sale napravljene su u Kruševcu i Novom Pazaru. Obnovljene su opšte bolnice i domovi zdravlja u mnogim gradovima Srbije.

Foto Ministarstvo zdravlja

Poseban deo u publikaciji posvećen je teškom periodu pandemije, a više od 2,2 miliona građana prošlo je trijaže kroz ambulante pri domovima zdravlja.

- Više od pola miliona kovid-pacijenata lečeno je u našim bolnicama - ističe se u publikaciji. - Izgrađene su dve laboratorije za detekciju korone u Nišu i Beogradu. Do sredine 2022. testirano je neverovatnih 10,5 miliona građana.

Srbija je među prvim državama koje su nabavile vakcinu protiv virusa korona, i to čak pet vrsta, a broj doza datih do sredine 2022. je više od 8,6 miliona. Izgrađene su i kovid-bolnice u Batajnici u Beogradu, u Kruševcu i Novom Sadu sa 2.067 postelja... Tokom pandemije oživeo je i institut "Torlak", pa je u oktobru 2021. počela proizvodnja vakcine "sputnjik V".

Foto Ministarstvo zdravlja

Konstatuje se i da su plate duplirane u odnosu na period od pre deset godina. Prema podacima Ministarstva zdravlja, medicinske sestre i tehničari sa srednjom stručnom spremom u februaru 2010. imali su platu 30.000 dinara, a u februaru 2022. godine 61.400 dinara. Plata se duplo povećala i sestrama i tehničarima sa višom stručnom spremom, i to sa 34.000 na 60.000 dinara. Lekar specijalista pre 12 godina imao je 62.000, sada ima 120.000 dinara, a supspecijalista je dobio povećanje plate sa 65.000 na 124.000 dinara.
Unapređeno je i lečenje pacijenata sa retkim bolestima, osnovan je 2014. i budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji.

Medicinski radnici izneli su veliki teret pandemije, Foto Ministarstvo zdravlja

DIGITALIZACIJA

MNOGO se radilo i na digitalizaciji. Ministarstvo zdravlja uvelo je niz centralnih servisa i softverskih rešenja koji uključuju portale E-zdravlje za pristup građana zdravstvenim podacima, elektronsko zakazivanje termina i upućivanje pacijenata na pregled...

Pogledajte više