POETSKI I ŽIVOTNI REZOVI VASKA POPE: Bazdulj govorio o jednom od najznačajnijih srpskih pesnika

Novosti onlajn

26. 09. 2022. u 21:46

NASTAVLjAJUĆI niz predavanja iz ciklusa „Arheologija Atlantide", Muharem Bazdulj govorio je o životu Vaska Pope – jednog od najznačajnijih srpskih pesnika dvadesetog veka, koji je za života stekao kako evropsku, tako i svetsku slavu.

Foto: KCNS

Vasko Popa rođen je 29. juna 1922.godine  u Grebencu, malom selu kod Bele Crkve kao Vasile Popa. Po etničkom poreklu je bio Rumun.Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu, nakon čega upisuje Filozofski fakultet u Beogradu, da bi studije nastavio u Bukureštu i Beču. 

Po završetku Drugog svetskog rata diplomirao je na romanskoj grupi Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je nemački jezik slušao kod čuvenog Pera Slijepčevića.

Popa je jedan od najprevođenijih jugoslovenskih pesnika, a i sam je prevodio sa francuskog jezika. Njegova poezija prevedena je na najveće svetske jezike.
Umro je u Beogradu 1991. godine i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Bio je oženjen Jovankom Singer, zvanom Haša, kojoj je posvetio sve svoje poetske zbirke.

Predavanje Muharema Bazdulja „Vasko Popa: poetski i životni rezovi" može se  pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

BONUS VIDEO:

MEĐUNARODNO TAKMIČENjE U KRALjEVU: Na 24. Spiner kupu čak 200 maketa i 50 takmičara

Pogledajte više