VATIKAN BIO GLAVNI POKRETAČ: Novinar i publicista Milorad Vukašinović o diplomatiji Hladnog rata

V. N.

25. 07. 2022. u 22:47

PRVI deo tribine o Hladnom ratu – od Fultona do Pekinga, Milorad Vukašinović omeđava Čerčilovim hladnoratovskim govorom i Kisindžerovom posetom Kini, kada je Hladni rat ušao u novu, dinamičniju fazu.

Foto: A. Šemić

Naslov je, kako Vukašinović navodi, ambiciozan, budući da rasvetljavanje određenih događaja zahteva izigravanje detektiva, kao i formiranje celine od brojnih činjenica, naročito onih koje su nedovoljno publikovane, a od fundamentalnog su značaja.

On najpre govori o neobičnoj situaciji nakon Drugog svetskog rata i „dvostrukoj pobedi" u neprekidnom sukobu dva načela – kopna i mora, čiji se odjeci vide i u brojnim ratovima kasnije. Situacija koja je nedovoljno istražena, a koja je dosta uticala i na neke savremene fenomene, uporište ima u uzrocima pada Italije.

Naime, vatikanska diplomatija, glavni pokretač Hladnog rata, podržavala je fašističke diktature, a sa Savetom za inostrane poslove, moćnom organizacijom koja je na ruševinama ekonomske krize preuzela vlast u Americi, povezala se u cilju suzbijanja sovjetskog uticaja. Vukašinović pravi interesantnu digresiju kojom objašnjava uticaj Vatikana u SAD, odnosno, tajno obnavljanje odnosa nakon prekida 1867. godine, koji je nastupio kada je odlučeno da se Vatikan ne može posmatrati kao država, nego isključivo kao crkva.

Nakon razgovora o katoličkom pokretu u SAD, kada je američka štampa poput časopisa The New York Times sprovodila propagandu Vatikana, a novinari poput Ane Makormik svojim tekstovima stvarali antisovjetsku atmosferu,Vukašinović govori o Jugoslaviji u hladnoratovskom periodu, tajnim Titovim posetama papi, štampi koja nije smela da prenese određena svedočenja i brojnim situacijama koje povezuju Vatikan i NDH.

Povratak ratnog zločinca Krunoslava Draganovića velika je tragedija, budući da se ideolog ustaškog pokreta mirno vratio u zemlju, umesto da mu se sudilo. Vukašinović govori i o prećutkivanju Jasenovca, što je od prvorazrednog značaja za Vatikan, budući da je reč o jedinom prostoru u Evropi koje svedoči o vezi Vatikana sa genocidom.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Diplomatija Hladnog rata (prvi deo)ˮ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pogledajte više