DA MALI ĐORĐE STANE NA NOGE: Petogodišnjaku neophodna terapija u Novom Sadu

D. Zečević

20. 06. 2022. u 10:04

ODMAH po rođenju lekari su primetili da naš Đorđe ima probleme u razvoju. Već drugog dana po rođenju magnetna rezonanca pokazala je da ima, kako stoji u dijagnozi, "agneziju korpus kolozum mozga", odnosno da, jednostavno rečeno, ne poseduje vezu između leve i desne strane mozga, što je izazvalo brojne probleme u njegovom razvoju.

Foto Privatna arhiva

Zapravo, osim nemogućnosti da stane na svoje noge, Đorđe, koji sad ima pet i po godina, ne govori, ne može da jede osim pasirane hrane, ne može da okreće telo...

I dok nabraja probleme sa kojima se suočava njen sin, Sanja Todorović iz Kuršumlije dodaje da se ona i suprug Goran (40) ipak nadaju u poboljšanje dečakovog stanja, a sve nade polažu u terapije na klinici u Novom Sadu.

- Kada smo kada je Đorđe imao jedanaest meseci otišli u Specijalnu bolnicu za dečju paralizu u Beogradu, rekli su nam da sa njim mora puno da se radi, da je vrsta bolesti takva da sve od njega zavisi - da li će moći da pomera ruke i noge, hoće li moći da jede... Jer, naš dečak ni kao beba nije puzao, šake su mu bile zatvorene, nije mogao da se osloni na stopala i nije prihvatao čak ni igračke - objašnjava dečakova majka.

Terapije u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Novom Sadu, na kojima su bili pre dve godine, međutim, dale su pomak. Dečak je posle napornih vežbi uspeo da stane na stopala, a pomogle su i vežbe sa logopedom i defektologom.

Foto Privatna arhiva

- Nažalost, posle toga više nismo bili u prilici da odvodimo Đorđa na te vežbe jer nismo imali sredstava. Ja sam nezaposlena, a suprug radi kao pomoćni radnik u školi. Koliko smo mogli uzimali smo kredite, mi i naši roditelji, ali više ni to nismo u prilici, tako da smo prestali sa lečenjem našeg deteta - priča kroz suze Sanja. Nada se u pomoć humanih ljudi.

KAKO POMOĆI

ZA TRONEDELjNE terapije i smeštaj u Novom Sadu Todorovićima je potrebno oko 190.000 dinara, a Sanja kaže da nemaju sredstava na računu. Zato moli sve koji su u prilici da im pomoganu. Svi koji žele da pomognu mogu to da učine na račun Fondacije "Budi human", odnosno SMS porukom na broj 3030 pod rednim brojem 650.

Pogledajte više