LAŽNO PRETE BOMBAMA PO CELOJ SRBIJI: Prvi put uzbuna i u srpskim sredinama na KiM. KD ekipe MUP radile celog dana

E. V. N.

17. 06. 2022. u 07:05

DOJAVE o podmetnutoj eksplozivnoj napravi dobile su juče stotine škola širom Srbije, a nekima su čak stigli precizni navodi tipa i količine postavljenog eksploziva (kilogram i po PVV-5A plastični eksploziv). Druge poruke su bile opštije, sa pretnjama upućenim srpskoj vladi i predsedniku.

FOTO: Privatna arhiva

Jučerašnje pretnje nastavak su "hibridnog rata", a posebno zabrinjava da li će dojave o bombama stići i na dan polaganja male mature i prijemnih ispita.

Kako je saopštilo nadležno ministarstvo, na meti su se našle obrazovne ustanove sa područja školskih uprava (ŠU) Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin...

Ovo je do sada druga najmasovnija akcija dojava o postavljanju lažnih bombi od kada je sa tim počelo, sredinom marta, a prvi put pretnje su elektronskom poštom stigle i na adrese srpskih škola na Kosmetu, kao i u Kolubarskom okrugu. Pisma upozorenja su stizala tokom noći, sve do jutarnjih časova, pa u većini ustanova nastava nije ni počela, već su đaci odmah poslati kući, a časovi držani onlajn. Kontradiverzione ekipe MUP izašle su na teren i utvrdile da su dojave lažne.

U Rasinskom okrugu pretnje je dobilo 40 osnovnih škola.

- Oko tri sata u skoro svim školama na teritoriji ŠU Kruševac stigle su dojave, a policijski službenici su poslati na adrese ne samo tih već i škola koje nisu ništa dobile, iz predostrožnosti - kaže Zoran Asković, načelnik ŠU Kruševac.

I u paraćinskoj opštini đaci su vraćeni kući, a dojave su, prvi put, stigle i u 19 od ukupno 27 osnovnih škola u Kolubarskom okrugu. Roditelji su telefonom ili SMS porukama obavešteni da deca ne dolaze. Osim u gradske, dojave o bombama stigle su i u nekoliko valjevskih seoskih škola.

Učionice su zbog pretnji opustele i u šabačkom kraju. U nekim seoskim školama nisu ni znali šta su dobili, pošto su poruke upućene na stare imejl adrese. Na udaru se našlo i više od 20 OŠ na teritoriji Kraljeva i Vrnjačke Banje. U OŠ "Četvrti kraljevački bataljon", najvećoj osmoletki u gradu, prema rečima direktorke Marine Vučinić, đaci petog i sedmog razreda iz prve smene upućeni su na onlajn nastavu, dok su učenici nižih razreda sa učiteljima, dok je trajala provera, boravili u parku, pa se vratili u školske klupe.

U Čačku su na meti bile Gimnazija, Ekonomska, Medicinska i Mašinsko-saobraćajna škola, kao i većina gradskih i seoskih osnovnih škola. Od 53 u okrugu samo 18 nije dobilo nikakvu poruku. U Jablaničkom okrugu pretnje su stigle samo na adrese osmoletki, a dojave su primile i 32 škole na području Podunavskog okruga, kao i 27 osnovnih i jedna srednja škola (Čoka) u severnom Banatu. Međutim, ispražnjene su i Gimnazija "Dušan Vasiljev" i Ekonomsko-trgovinska škola u Kikindi, jer se nalaze tik uz OŠ "Feješ Klara." 

UZNEMIRAVANjE NAJMLAĐIH

U 71 srpsku osnovnu školu na KiM, u noći između srede i četvrtka, prvi put su stigle anonimne pretnje o postavljenim bombama, saopštila je Kancelarija za KiM.
- Nastava sada zavisi od toga koliko će efikasno kosovska policija pretražiti sve škole - kažu u Kancelariji za KiM, koja najoštrije osuđuje opstrukciju rada škola i uznemiravanje dece.

Pogledajte više