TITO PRAVIO JUGU U HRVOJEVOM KRALJEVOM GRADU: U Jajcu, u Muzeju Drugog zasedanja AVNOJA, koji svedoči o nastanku i propasti Jugoslavije

V. Crnjanski Spasojević

17. 04. 2022. u 15:00

MUZEJ Drugog zasedanja AVNOJ-a i danas izgleda kao što je izgledao 29. novembra 1943, kada je stvorena druga Jugoslavija. Na zidovima sale nekadašnjeg Sokolskog doma portreti Tita, Staljina, Čerčila, Ruzvelta i Marksa, koje je pred Zasedanje nacrtao Đorđe Andrejević Kun. Tu su i sovjetska, jugoslovenska, proleterska, engleska i američka zastava, zamračeni prozori, drvene stolice, govornica, ispod nje ćilim, a ispred nje čuvena žuta Titova fotelja.

Foto V. C. S.

Prema rečima direktorke Muzeja Emsade Leko, godišnje muzej obiđe dvadesetak hiljada ljudi, a u vreme korone broj je "pao" na 5.000-10.000. Najviše je školskih ekskurzija iz same BiH, ali ima i turista. Najbrojniji su iz Slovenije (oko 7.000 godišnje), pa Hrvatske, koja je prostorno najbliža, ali i Srbije. Ima i stranaca: iz Zapadne Evrope, SAD i Kanade, ali i studenata koji dolaze namenski s profesorima.

- Zanima ih jugoslovenski društveno-politički sistem, od nastanka, pa do pada - kaže Lekova. - Zanima ih i partizanski pokret otpora, kao najznačajniji u ono vreme u jednoj okupiranoj zemlji. Od devedesetih godina prošlog veka tu činjenicu, za razliku npr. od Francuza, mi ne koristimo dovoljno. Stariji ljudi iz bivših jugoslovenskih republika se često rasplaču kad uđu, ali ima i radoznalog, mlađeg sveta. Pitaju kako se živelo u nekadašnjoj zajedničkoj državi.

Leko kaže da Slovenci tradicionalno najviše obilaze sve nekadašnje jugoslovenske republike.

Zgrada Muzeja pre Drugog svetskog rata bila je Sokolski dom. U septembru 1942. partizani su je zapalili jer je tokom rata služila kao ustaški zatvor, da bi je pred zasedanje obnovili za samo 21 dan i proglasili za Dom kulture. Bila je povezana sa obližnjim katakombama tunelom, koji je danas zazidan, osim male pukotine koja pokazuje gde se tunel nalazio.

Foto V. C. S.

Srednjovekovne katakombe sazidao je na citadeli iznad Jajca, preko puta Medvjed kule, herceg Hrvoje Vukčić Hrvatinić kao grobnicu za sebe i suprugu. U kripti, međutim, niko nije sahranjen. Vodiči tvrde da je Tito baš tu, pod zemljom, čekao zasedanje, na žutoj fotelji. Odatle je bezbedno mogao da stigne do Sokolskog doma i nazad, ako bi se desio iznenadni napad. Postoji čak fotografija budućeg maršala kako stoji na Medvjed kuli, u neposrednoj blizini.

Leko veruje da je Jajce izabrano za stvaranje druge Jugoslavije ne samo zato što se nalazilo na jedinoj slobodnoj teritoriji u okupiranoj Evropi, na kojoj je tih meseci delovao Vrhovni štab NOV i Centralni komitet KPJ, već i zato što je u srednjovekovnoj Bosni to bio kraljevski grad, pa je bilo lepo graditi novu državu na mestu koje čuva kontinuitet državnosti.

Mnogi delegati stigli su u Jajce pešice, a oni iz Mrkonjić Grada, gde se četiri dana ranije održalo zasedanje ZAVNOBiH-a, "ćirom". Njegova lokomotiva čuva se ispred zgrade Muzeja.

- Pred zasedanje, u Jajcu se okupio politički i vojni vrh partizanskog pokreta, umetnici, slikari, pozorišni glumci. Igrali su svake večeri Gogoljevog "Revizora". Pristigli su delegati iz svih krajeva zemlje, osim iz Makedonije. Svi su došli s pripremljenim predlozima i zahtevima vezanim za formiranje nove vlasti - objašnjava Leko.

Problem je, kako kaže, ispao oko BiH, čiji su predstavnici bili iz sva tri naroda, ali muslimani su se dotle izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati muslimanske veroispovesti. ZAVNOBiH je na zasedanju odlučio da sva tri naroda budu ravnopravna. Na samom Drugom zasedanju čuli su se predlozi da Bosna uđe u sastav Srbije, kao jedna republika, ali su i Hrvati tražili svoj deo.

Kustos Emsada Leko  / Foto V. C. S.

- Na kraju je "presekao" Tito i rekao da su Bosanci najviše ispaštali u Šestoj ofanzivi i da zaslužuju republiku - kaže Leko.

Tako je nastala bivša Jugoslavija.

Zasedanju je prisustvovalo 142 delegata, sednica je trajala od 19 sati uveče do pet ujutro. Na njoj je AVNOJ konstituisan kao zakonodavno telo, dok je izvršnu funkciju obavljao Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (prva vlada). Izbegličkoj vladi i kralju Petru Drugom Karađorđeviću zabranjen je povratak u zemlju do završetka rata, a Titu je dodeljen čin maršala.

FRANjEVAČKI SAMOSTAN

MOŠTI poslednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, rođenog u prvom braku kralja Stjepana Tomaša s bogumilkom Vojačom, čuvaju se u obližnjem jajačkom franjevačkom samostanu. Tomašević i njegova pomajka Katarina Kosača primili su katoličanstvo očekujući pomoć Vatikana protiv najezde Osmanlija. Pomoć nisu dobili, a Tomašević je ubijen posle samo dve godine vladavine. Kraljica Katarina pobegla je u Rim, a prema legendi, jahala je konja s obrnuto okrenutim potkovicama, da bi zavarala trag.

Foto V. C. S.

MOŠA PIJADE I TANJUG

U JAJCU je 1943. Moša Pijade osnovao Telegrafsku agenciju "Nova Jugoslavija". Tanjug je osnovan u zgradi "Šarenica" i u njoj se redakcija nalazila od 5. novembra 1943. do 7. januara 1944. Tu je stanovao i radio i sam Pijade. Njegova bista nalazi se ispred ulaza u Muzej.

Pogledajte više