SVETSKA PREMIJERA: Oživljavanje pračoveka iz Lepenskog vira (FOTO/VIDEO)

J. Ž. S.

16. 12. 2021. u 19:00 >> 19:03

PRAČOVEK iz Lepenskog vira oživeo je posle 10.000 godina! Može da se smeje, ljuti, namiguje, otvara usta, sve što poželite.

Foto Novosti

Njegova svetska "premijera" dogodila se juče ispred Paviljona Srbije u Dubaiju na "Ekspo 2020". Tim naučnika na čijem čelu je bila arheolog Sofija Stefanović uspela je ono što dosad nije niko: uz pomoć tehnologije "metahjuman" vratila je život pračoveku koji je živeo na našim prostorima.

Čast da prvi isproba kako izgleda pračovek kada se ljuti, smeje ili otvara usta, imao je mali Kanađanin Srešan Rajan (9). Posle njega mnogi su želeli da provere da li najnovija srpska tehnologija oživljavanja drevnih ljudi zaista "radi". Ređale su se grimase, mimike, najneobičniji pokreti lica, a pračovek je na video-bimu radio isto što i oni.

Dovoljno je bilo da skeniraju telefonom svoje lice i imaju dobro raspoloženje, a on im je odgovarao istom merom.

Virtuelni čovek iz Lepenskog vira, kojeg su mogli juče premijerno da vide posetioci u Dubaiju, nastao je spajanjem gejming industrije i nauke, i jedinstven je u svetu. Na čelu naučnog tima bila je Sofija Stefanović, kreativna ambasadorka platforme "Srbija stvara", uz čiju podršku je i realizovan projekat.

- Uspeli smo da ostvarimo san, jer dosad nikada nismo mogli da vidimo praistorijskog čoveka kako se smeje, ljuti ili pokazuje neka svoja druga osećanja. Počeli smo od analize stalnih izotopa i drevne DNK, što je bilo neophodno za početak rekonstrukcije. Ključno je da je lobanja praistorijskog čoveka skenirana i od nje napravljen 3D model - objašnjava naučnica.

Za Stefanovićevu kao arheologa, san je bio da vidi drevne ljude. San se potom pretvorio u ideju. Tako su je 2018. pozvali iz platforme "Srbija stvara", gde se upoznala sa tehnologijom "metahjuman".

- Shvatila sam da, ako udružimo naše podatke i njihovu tehnologiju, možemo da dobijemo ovo što danas imamo - kaže naša sagovornica.

- Ovo je početak novog ljudskog doba, jer dosad je prošlost razumevana samo na osnovu predmeta. Često nemamo osećaj da su je stvarali ljudi. Novi pristup će omogućiti i nove prezentacije u muzejima i dovešće do promene i u filmskoj industriji, jer ćemo sada moći da jednu istorijsku ličnost stvorimo baš onakvom kakva je ona i bila u stvarnom životu.

"Metahjuman" je razvijen uz pomoć analize stotine hiljada ljudskih lica. Ovi naučnici statistički znaju da na osnovu određenog raspona usana i debljine mišića ustanove kakav će vaš osmeh da bude. Sve to je razvijeno za potrebe gejminga.

Projekat "Digitalni drevni ljudi" je potpuno nov pristup ljudskim skeletima i počiva na licu mezolitskog čoveka čiji su ostaci pronađeni na obalama Dunava. 

Naš paviljon u Dubaiju veoma je posećen. Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije, kaže da je dosad bilo 400.000 posetilaca, a da do kraja izložbe ima još tri meseca. Zato se s pravom očekuje da će Paviljon Srbije na "Ekspo 2020" imati i 1.000.000 posetilaca.

NOVI "MATRIKS"

"METAHJUMAN" tehnologija je stvorena u Srbiji, a osim što je kreirala ceo izgled praistorijskog čoveka, kao i njegovo ponašanje i kretanje, korišćena je i u izradi video-igrica, ali i novog "Matriks" filma sa Kijanu Rivsom - kaže Ivan Paestka sa paviljona Srbija "Ekspo 2020".

Saradnja stvorila Tim za budućnost

JUGOSLAV Pendić iz Instituta "Biosensa" u Novom Sadu jedan je od članova tima koji je oživeo praistorijskog čoveka. On je skenirao njegovu lobanju, a Oskar Nilsen iz Švedske je forenzički rekonstruisao lice. Potom ju je Jugoslav ponovo skenirao, pa je uz pomoć "metahjuman" tehnologije, koju je razvio "Epik gejms", od skeniranog lica napravljen digitalni model koji može da se pokreće. Za pokretanje je bila zadužena Milica Tomić, dok je za analizu zuba i vilice odgovoran Bojan Petrović, profesor iz Novog Sada.

Pogledajte više