OBELEŽEN SVETSKI DAN PREVREMENO ROĐENIH BEBA: U Srbiji se godišnje pre vremena rodi 4. 000 mališana

Tanjug 17. 11. 2021. u 15:52

ISPRED Instituta za neonatologiju, na Svetski dan prevremeno rođenih beba, danas su, uz poruku - "Počeli smo da bojimo Beograd u ljubičasto", poleteli baloni u znak podrške prevremeno rođenim bebama i njihovim drugarima koji, nažalost, nisu preživeli.

Foto: Tanjug

Direktorka Instituta Milica Ranković Janevski rekla je da se godišnje u Srbiji rodi više od 60.000 beba, od čega oko 4. 000 prevremenim porođajem.

Institut godišnje, navodi Ranković Janevski, zbrine 1. 000 prevremeno rođenih beba, a od ukupnog broja beba sa težinom ispod 1. 500 grama, čak polovinu.

- Svedoci smo da ima sve više trudnica obolelih od kovida. Nažalost, oboljevaju i deca, pa i novorođena deca i taj broj raste - rekla je ona.

Direktorka Instituta ističe da je pandemija značajno opteretila ceo zdravstveni sistem Srbije, uključujući i neonatologe.

- Nije samo problem spašavanje života i preživljavanje prevremeno rođenih beba, već je problem i njihov dalji razvoj - istakla je Ranković Janevski i ukazala da u 10 do 25 odsto slučajeva prevremeno rođene bebe kasnije mogu imati razvojno kašnjenje.

Institut za neonatologiju od danas je opremljeniji za dva inkubatora koja je na današnjoj svečanosti uručio UNICEF.

Ana Anufrijev iz Udruženja roditelja prevremeno rođene dece "Mali div" poručila je da roditelje u doba pandemije najviše muče neizvesnost i nepoznavanje mladih kako da se nose sa novim okolnostima u roditeljstvu.

Pandemija je onemogućila roditeljima prevremeno rođenih beba da budu sa svojom decom jer su, dodaje ona, posete u zdravstvenim ustanovama ograničene.

- Kontakt sa bebom morate fizički ostvariti. To je nešto što ne može onlajn i na daljinu - istakla je Anufrijev.

Svetski dan prevremeno rođenih beba je za roditelje, kako je rekla, kao i svaki drugi dan, ali, dodaje, 17. novembar je prilika da se skrene pažnja javnosti na taj problem.

Pogledajte više