VID TRPI I ZBOG LEKOVA: Mnogo je razloga zašto nastaje osećaj grebanja u oku

Ivana Kovačić 11. 05. 2023. u 14:00

OSEĆAJ grebanja u oku često je posledica prisustva stranog tela. Međutim, oko može "da grebe" i zbog nekih oftalmoloških oboljenja.

Foto Shutterstock

Doktorka Zora Ignjatović, hirurg-oftalmolog, kaže da se to posebno odnosi na oboljenja vezana za sluzokožu (konjunktivu) ili rožnjaču:

- U svakom slučaju, ukoliko simptomi grebanja traju duže vreme, potrebno je obratiti se oftalmologu. Jer, tek nakon pregleda može da se utvrdi stvaran uzrok, od kojih je najčešći - suvo oko.

Naša sagovornica kaže da od osećaja grebanja u oku najviše pate oni pacijenti koji imaju teža oblik suvog oka:

- Ovo stanje se leči veštačkim suzama, a u slučaju potrebe, i drugim lekovima. Takođe, upala sluzokože oka (konjunktivitis) može davati iste simptome, bilo da je infektivna ili alergijska. Takođe, upotreba nekih lekova, u vidu kapi, ali i nekih koji se piju, poput beta blokatora, može da dovede do suvoće oka i osećaja grebanja.

Strano telo koje upadne u oko može se zalepiti negde na sluzokožu (najčešće ispod gornjeg kapka), ili na rožnjaču, odakle bi trebalo da ga izvadi isključivo oftalmolog.

Foto Privatna arhiva

Dr Zora Ignjatović

Strano telo može da upadne u oko u bilo kom delu godine, ali proleće i leto su najkritičniji. U ovo doba godine u oko najčešće upadaju čestice koje su organskog porekla, kao što su npr. insekti, seme, trava ili deo neke grančice. Zato je važno da se zna da čak i ove čestice mogu da dovedu do snažne upale, jer i ogranske čestice mogu da izazovu bakterijske ili gljivične infekcije i postoji rizik od razvoja keratitisa ili trajnih ožiljaka na oku.

Pogledajte više