LEKOVI UKAZUJU NA KARCINOM? Česta upotreba analgetika i medikamenata protiv loše probave dovodi se u vezu sa rakom jajnika

Ivana Kovačić 02. 02. 2023. u 19:24

BRITANSKI istraživači tvrde da navike kupaca lekova mogu da ukažu na rane simptome povezane sa rakom.

Foto Shutterstock

Praćenje onoga što potrošači kupuju, preko podataka sa kartica lojalnosti, može da pomogne da se prepoznaju osobe sa ranim znacima raka, tvrde lekari koji su sproveli ovu studiju. Naime, česta kupovina sredstava protiv bolova za koje ne treba recept i tableta za lošu probavu pokazala je visoki faktor rizika od raka jajnika, otkrili su oni.

Lekari upozoravaju da se dijagnoza raka jajnika često postavlja prekasno, jer ne postoji pouzdani skrining test, a ovo obolenje ne daje specifične simptome.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Fiona Marfi imala je 25 godina kada joj je postavljena dijagnoza i lečena je od retkog tipa raka jajnika. Ona je par godina patila od stomačnih grčeva i loše probave, za koje su lekari uporno mislili da bi mogli da budu sindrom nervoznih creva.

- Živela sam na gaviskonu mesecima i mesecima pre nego što mi je postavljena dijagnoza raka jajnika. Nisam mogla da izađem iz kuće bez njega - rekla je ova mlada Britanka. - Moji simptomi su bili neodređeni, ali su bili česti i stalni. To je ono na šta morate da obratite pažnju.

Doktor Džejms Flanegan, glavni autor rada koji je finansirao Britanski centar za istraživanje raka, kaže da uz pomoć podataka iz kupovine, naša studija je pronašla značajno povećanje kupovine lekova protiv bolova i loše probave među ženama sa rakom jajnika, i do osam meseci pre dijagnoze, za razliku od žena bez raka jajnika.

Istraživači su sarađivali sa dva prodavca po tržnim centrima i 283 klijentkinje, koje su pristale da podele svoje podatke o kupovini šest godina unazad.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pogledajte više