BOTOKSOM PROTIV MIGRENE: Mnogima poznat po "peglanju bora", botulinski toksin efikasan i kod najtežih glavobolja

I. K.

30. 05. 2022. u 09:50

ZA tri odsto pacijenata koji pate od migrene jedini lek je primena botoksa.

Foto Shutterstock

U praksi je, za gotovo punih 10 godina otkako su prvo Britanska agencija za nadzor lekova i medicinskih proizvoda, a kasnije i druga regulatorna tela, odobrila lečenje botoksom za odrasle ljude koji imaju hronične migrene, utvrđeno da se pomoću njega napadi glavobolje značajno proređuju, a i bol je blaži. Takva su iskustva i neurologa u UKCS koji primenjuju ovu terapiju i kažu da bi pacijenti bez nje imali glavobolju čak 15 dana mesečno uz sve druge prateće simptome, od kojih je najčešće povraćanje.

Asistent dr Vladana Marković, neurolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da hronične migrene moraju da se leče profilaktički:

- To znači da ovim pacijentima nije dovoljno da popiju lek da bi im bilo bolje, već da im se primeni terapija koja ne utiče na stepen bola momentalno, već obezbeđuje dugotrajno gledano, ređe i blaže napade glavobolje.

Naša sagovornica objašnjava da se u profilaksi hronične migrene koriste brojni lekovi - antiaritmici, antidepresivi, ali su oni uglavnom neefikasni.

- Zato je trenutno jedina vrsta terapije specifično odobrena za prevenciju glavobolje kod odraslih osoba sa hroničnom migrenom u Evropskoj uniji i Severnoj Americi, lečenje botulinskim toksinom - objašnjava doktorka Marković.

Foto: Free Images Pixabay

Mesečno deset dana manje sa glavoboljom

Naša sagovornica navodi da su rezultati dvogodišnje studije pokazali da se migrena na mesečnom nivou značajno proredi usled lečenja botoksom:

- Dokazano je da terapija botoksom dovodi do, u proseku, deset dana manje sa glavoboljom svakog meseca nego pre lečenja. Konačni efekat korišćenja botulinskog toksina u terapiji hroničnih napada migrene je i da bol značajno manje remeti kvalitet života, a pacijenti se vraćaju svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima bez ograničenja.

Da bi pacijent primio botoks, ključno je da se prvo utvrdi od kog tipa glavobolje pati.

- Botoks nije efikasan kod epizodne migrene ili kod drugih tipova glavobolje kao što je, recimo, tenziona glavobolja - kaže dr Marković. - Ukoliko je reč o hroničnom tipu migrene, tok terapije je takav da neurolog specijalizovan za takav zahvat ubrizgava botoks u predodređene tačke na čelu, slepoočnicama, potiljku i vratu. Uobičajeno, procedura se ponavlja do pet puta, na 12 nedelja. Prvi cilj je da se glavobolja barem vrati na početni obrazac, dok je imala karakteristike epizodične migrene, a konačno, i potpuno nestane. Ukoliko je neophodno moguće je i dalje produžavanje terapije tokom dve godine.

Neželjeni efekti retki

Foto Shutterstock

 

Doktorka Marković kaže da se lečenje botoksom posebno preporučuje kod osoba koje su ranije neuspešno pokušale da se sa migrenom izbore oralnim lekovima, mada je moguće i da botoks bude prva terapijska opcija, kao i da se primeni u kombinaciji sa nekom drugom:

- Neželjeni efekti primene botoksa su retki i podrazumevaju lokalno bol na mestu davanja ili pojavu manjih hematoma, mišićnu slabost, eventualno mogu estetski dovesti do kratkoročnih neželjenih efekata u vezi sa tretiranim tačkama na licu. Bezbedan je za primenu i kod osoba sa drugim hroničnim oboljenjima, zbog kojih je ograničena mogućnost upotrebe oralnih profilaktika - objašnjava doktorka Marković.

Manje dana u bolovima

Kada se počne sa primenom botoksa, prvi efekat koji pacijanti primete je ređa pojava glavobolje.

- Oko 50 odsto pacijenata ima odličan odgovor, koji podrazumeva upola manji broj dana u bolovima - kaže naša sagovornica. - Takođe, smanjuje se i težina napada glavobolje onda kada se oni ipak dese. Povoljan efekat se postiže i kod pacijenata sa prekomernom upotrebom analgetika.

BONUS VIDEO - “5 MINUTA SA” PČELAROM: Sve tajne plemenite veštine – evo kako da prepoznate pravi med

Pogledajte više