MENJAJTE IH SAMO AKO NE VALJAJU: Savet stomatologa - nema potrebe vaditi amalgamske plombe ako su zubi u redu

V. N.

25. 04. 2022. u 09:50

DECENIJAMA su se karijesi sa zuba čistili, a šupljine očišćenih zuba punile amalgamskim plombama.

Foto: Free Images Pixabay

Amalgamske plombe – ili tzv. sive tj. crne plombe – i njihova primena u stomatološkoj praksi je tema koja najčešće izaziva oprečna mišljenja, kako među stomatolozima, tako i u opštoj populaciji.

Prvi podaci o prvoj primeni amalgamskih plombi u Evropi beleže prvu primenu amalgama u Francuskoj 1774.godine. U Sjedinjenim američkim državama, amalgam se koristi od 1826.godine i to isključivo kao legura žive i srebra.

Amalgamske plombe kao restaurativni materijal imaju neke pozitivne karakteristike. One se odlikuju vrlo velikom čvrstoćom, trajnošću i relativno jednostavnim korišćenjem. Stepen trošenja imaju sličan kao i zubna supstanca. Međutim, ono što je najveći nedostatak jeste ćinjenica da amalgam ostvaruje isključivo mehaničku vezu sa zubom- da bi plomba dugo stajala mora se ukloniti velika količina zubne supstance čak i ako nije zahvaćena karijesom.

Kompozitni materijali, odnosno bele plombe, koje su esztetski mnoo prohvatljivije od amalgamskih, su se pojavili 1980-ih godina i bili su prava revolucija, pogotovo na polju estetike. U početlu nisu imali potrebnu čvrstoću, ali su savremeni materijali fizički otporni upravo zbog unapređenih osobina.

Dr Zoran Vulićević / Foto V. Danilov

Ipak, prema rečima dr Zorana Vulićevića, stomatologa, ukoliko nema potrebe, ne bi trebalo amalgamsku plombu menjati belom.

- Amalgamske ispune koje dobro zaptivaju zub ne bi trebalo manjati. Uklanjanjem svakog ispuna uklanja se i minimalni deo zdravog preostalog zubnog tkiva, a gubitak zubnog tkiva neminovno vodi ka ubrzavanju potrebe za veštačkim zubom - objašnjava dr Vulićević.

BONUS VIDEO - Osnovne vežbe za istezanje vrata: Dovoljna je samo jedna stolica

Pogledajte više