OTKRIVENA ZABLUDA: Ne ubrzava hrana metabolizam već trening

V. N.

30. 12. 2021. u 12:32

RAŠIRENA teorije da začini, ljuta hrana i drugi sastojci koji pokreću organizam mogu da ubrzaju metabolizam je obična zabluda. Na proces pretvaranja hrane u energiju u našem telu najefikasnije utiče redovna fizička aktivnost, odnosno trening.

Foto Shutterstock

Imati pojačan ili brz metabolizam znači da organizam brzo pristupa energiji iz hrane i efikasno se rešava otpada. Usporen metabolizam, s druge strane, ima suprotan efekat.

Postoji mnogo različitih procesa, signala i složenih višestrukih puteva koji kontrolišu metabolizam, a koji uključuju mozak, mišiće, organe i ćelije. Jedna od najčešćih zabluda u koje ljudi veruju jeste ona da određena vrsta hrane može da unapredi i ubrza metabolizam.

Naučnici odbacuju tu ideju kao "lažnu", a teorija da namirnice kao što su kajenski biber i zeleni čaj ubrzavaju metabolizam zasniva se na onome što stručnjaci nazivaju "veoma labavim naučnim tvrdnjama".

Ono što supstance poput kofeina mogu da učine jeste da omoguće dostupnijim više masnih kiselina u mišićima koje će se koristiti za energiju, ali to je vrlo različito od konkretnog sagorevanja masti.

Metabolizam je u osnovi samo način na koji telo odlučuje da stvori energiju - radi se o pretvaranju kalorija koje unosimo u energiju.

Prirodni "pojačivači" kao što su kofein i začini u suštini ne ubrzavaju metabolizam, već pomažu korišćenju supstanci potrebnih za energiju. A krajnji cilj jačanja metabolizma zapravo nije korištenje više energije - već efikasnost i očuvanje energije.

Za razgradnju i probavu, poput proteina i hrane bogate vlaknima, potrebno je više energije i vremena. Jedna nova studija rađena ove godine otkrila je da dijeta sa visokim sadržajem proteina povećava dnevnu potrošnju energije u poređenju sa dijetama sa niskim sadržajem proteina. Ali, to ne znači da je telo suštinski promenjeno ili da je metaboličko zdravlje poboljšano.

Pogledajte više