I ANOMALIJE UTIČU NA LUČENJE HORMONA: Najveći razlog poremećaja se javlja već u 24. danu trudnoće

I. Kovačić

24. 11. 2021. u 10:13

JEDNO od četiri hiljade novorođenčadi ima narušenu funkciju štitaste žlezde. Najčešći razlog poremećaja je anomalija ovog organa čije formiranje počinje već u 24. danu trudnoće.

Foto Shutterstock

Terapija se sprovodi lekovima, vrlo retko operativno. Hirurgija je neophodna samo u slučajevima kada je deformitet štitaste žlezde takav da pritiska okolne strukture i ugrožava disajne i organe za varenje.

Doktorka Slađana Todorović, endokrinolog Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", ustanove u kojoj se od 1983. godine sprovodi skrining novorođenčadi na urođene poremećaje u funkciji štitaste žlezde, kaže da su najčešći problemi u radu ovog organa da ne luči adekvatne količine hormona, da ima neuobičajenu poziciju ili da se nije dovoljno ili pravilno razvio:

- Anomalije štitaste žlezde ne moraju nužno da budu praćene poremećajima u njenoj funkciji. Ako je reč o nedostatku jednog režnja ili žlezdanog mostića između režnjeva, funkcija ostaje potpuno očuvana. Cistično izmenjeni ostaci tireoglosnog kanala obično nemaju uticaj na funkciju same štitaste žlezde. Međutim, ako štitasta žlezda zaostane u prostoru gde ne može adekvatno da se razvija može da ima i nedovoljnu funkciju da se zadovolje potrebe organizma za tiroidnim hormonima.

Kada anomalija ne utiče na funkciju štitaste žlezde, njen deformitet se obično otkriva slučajno.

- U prednjoj regiji vrata, u centralnoj liniji obično se pojavi loptasta formacija ili cista, koja nije bolna na dodir i pokretna je - kaže dr Todorović.

- Ultrazvučnim pregledom može da se razjasni da li je reč o tkivu štitaste žlezde, a definitivna dijagnoza se razrešava scintigrafijom, odnosno snimanjem uz pomoć tehnecijuma.

U situacijama kada deformisana štitasta žlezda pritiska okolne strukture i ugrožava disajne organe i organe za varenje, kao i ako dođe do infekcije ciste na njoj, mora da se operiše.

- Infekcija ciste, ako je povezana nekim kanalom sa kožom ili sa ždrelom, može da izazove ozbiljnije probleme - kaže naša sagovornica.

- Ipak, sa ovom vrstom hirurgije bi trebalo biti vrlo oprezan, jer operacijom ciste na vratu, može da se ukloni jedino tkivo štitaste žlezde. Zato se u dečjoj populaciji, operacije štitaste žlezde relativno retko izvode. Obično ako je žlezda veoma uvećana ili se u njoj nalazi čvorić za koji se sumnja da bi mogao biti maligne prirode.

Razvoj

ŠTITASTA žlezda počinje da se formira već oko 24.  dana trudnoće, iz ćelija primitivnog ždrela. Ovaj izdanak se postepeno spušta duž dušnika i na prednju stranu vrata, a na definitivno mesto gde će nastaviti razvoj, dolazi oko sedme nedelje trudnoće. Ovaj razvojni put može u bilo kom momentu da se prekine, što dovodi do urođenih anomalija.

Pogledajte više