UKLANJANJE NATO PROJEKTILA: Počela još jedna faza razminiranja aerodroma Ponikve

N. J.

16. 04. 2024. u 13:56

NA aerodromu Ponikve nadomak Užica, počela je još jedna faza uklanjanja neeksplodiranih projektila iz NATO agresije 1999. godine.

УКЛАЊАЊЕ НАТО ПРОЈЕКТИЛА: Почела још једна фаза разминирања аеродрома Поникве

Foto: Grad Užice

Tokom ovih napada, na područje tadašnjeg vojnog kompleksa bačeno je nekoliko stotina različitih ubojnih sredstava. Do sada je u potpunosti očišćena pista, koja je u funkciji.

- Na ovom aero­dro­mu na­la­zi se 20 ka­po­ni­ra, njih 13 bom­bar­do­va­no je po ne­ko­li­ko pu­ta i popri­lič­no uni­šte­no. Cen­tar za raz­mi­ni­ra­nje iz­ra­đu­je pro­jek­te za sva­ki od njih, a dinami­ka či­šće­nja će za­vi­si­ti od fi­nan­sij­a. Ne zna­mo ko­li­ko ima ne­ek­splo­di­ra­nih uboj­nih sred­sta­va na Ponikvama, to će­mo zna­ti na­kon njihovog pro­na­la­ska i bez­bed­nog uništava­nja – naglasio je Mi­o­drag Mi­len­ko­vić iz Cen­tra za raz­mi­ni­ra­nje.

Od 3.050 metara najduže piste na Balkanu, do sada je obnovljeno 2.200, a 1.830 metara sletno–poletne staze je u funkciji.

- Plan je da se rekonstruiše cela pista. Sa­da na aero­drom sle­ću avi­o­ni kod­nog slo­va B, bi­znis i ge­ne­ral­ne avi­ja­ci­je, a po re­a­li­za­ci­ji planiranih pro­je­ka­ta mo­ći će i ve­ći avioni - rekao je Predrag Babić, rukovodilac aerodroma.

Pro­je­kat fi­nan­si­ra Vla­da Sr­bi­je uz po­moć SAD i Re­pu­bli­ke Ko­re­je, a pre­ko Me­đu­na­rod­ne fon­da­ci­je za ja­ča­nje bez­bed­no­sti lju­di iz Slo­ve­ni­je ITF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave