UBIJENA 72 MEŠTANA, ZAPALJENO 120 KUĆA: Obeležena osma decenija od stradanja Drugovčana u Drugom svetskom ratu (FOTO)

J. I.

29. 04. 2024. u 15:26

KOMEMORACIJOM, parastosom i polaganjem venaca kod spomenika na Poljani u Drugovcu, obeleženo je osam decenija od tragičnog stradanja meštana ovog smederevskog sela u Drugom svetskom ratu.

УБИЈЕНА 72 МЕШТАНА, ЗАПАЉЕНО 120 КУЋА: Обележена осма деценија од страдања Друговчана у Другом светском рату (ФОТО)

Foto: N. Živanović

Podsetimo, četiri korpusa Jogoslovenske vojske u otadžbini 29. aprila 1944. godine izvršili su napad na selo u kome se nalazio Drugovački partizanski bataljon i jedna četa Kosmajskog odreda. Posle višesatne borbe, u ranim poslepodnevnim časovima partizanski borci su se izvukli, a četnici su tada ušli u selo i priveli veću grupu meštana na dva mesta u centru Drugovca, na tzv“Poljanu „ i u crkvenu portu.

- U sećanju Drugovčana i Smederevaca 29. april 1944. godine ostao je upamćen kao veoma tragičan dan. To je dan kada smo izgubili 72 stanovnika Drugovca, dan kada je zapaljeno 120 kuća u selu, dan kada je opljačkano 200 domaćinstava. Danas smo ovde da odamo počast svim stradalim žrtvama, da se prisetimo tog strašnog događaja, da se podsetimo da se ova tragedija nikada više ne sme dogoditi - rekla je na komemoraciji Aleksandra Mijatović, članica Gradskog veća grada Smedereva.

Vence na spomenik stradalima u Drugovcu danas su pored predstavnika lokalne samouprave i MZ Drugovac  položile i druge brojne delegacije i organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici