VASKRS OD 1948. GODINE SLAVE NA - POLJANI: Kod Bačke Palanke najavljuju narodno veselje povodom najvećeg hrišćanskog praznika

Zoran Rajić

29. 04. 2024. u 07:45

VELIKOM narodnom svečanošću biće i ove godine obeležen Vaskrs u Mladenovu, selu sa oko 2.500 stanovnika u opštini Bačka Palanka, koje tu tradiciju neguje od 1948. godine.

ВАСКРС ОД 1948. ГОДИНЕ СЛАВЕ НА - ПОЉАНИ: Код Бачке Паланке најављују народно весеље поводом највећег хришћанског празника

foto Privatna arhiva

Proslava će biti održana na igralištu Rupača, u delu sela zvanom Mostonga, gde će se na druženje, veselje i sportska nadmetanja okupiti meštani svih generacija i njihovi gosti.

Selo naseljeno mahom kolonistima iz Bosanske Krajine i njihovim potomcima, nazvano po narodnom heroju Mladenu Stojanoviću, nesmetano je slavilo Vaskrs i u vreme socijalističke Jugoslavije.

- Čudno je što se Uskrs tada slavio, iako su 99 odsto meštana bili komunisti. Vlast iz nekog razloga nije branila tu proslavu, verovatno zato što je nije ozbiljno shvatala - kaže Dragan Kajtez Čkalja, glavni organizator vaskršnje svetkovine.

On objašnjava da su se ljudi za Uskrs okupljali na velikoj poljani, omiljenom igralištu i izletištu, jer u selu nije postojala crkva, čija je gradnja počela tek 2002. godine, a hram je posvećen Svetom proroku Iliji. Sada meštani odlaze u crkvu, ali je narod, kaže Kajtez, nastavio da slavi Vaskrs i po starom.

Sve besplatno

Za vaskršnju proslavu pripremaju se šarena jaja, pljeskavice, razne pite i slatki kolači. Zahvaljujući brojnim sponzorima, napominje Kajtez, sve će biti besplatno.

- Na taj dan se odigravaju turniri u fudbalu za decu i veterane. Rupača je rasadnik fudbalskih talenata, jer su ovde ponikli mnogi igrači FK Budućnost. U početku je, naravno, lopta bila krpenjača, a fudbaleri su igrali u opankama, zepama ili čarapama "naratkama", a mnogi i bosi. Nagrada za osvajače turnira bio je pun šešir uskršnjih jaja - podseća Kajtez.

Na turniru veterana ovog Vaskrsa učestvovaće, uz domaću, i ekipe iz Obrovca, Tovariševa i Karađorđeva, a kuriozitet je da će igrati i legenda FK Budućnost Mile Radumilo, koji ove godine puni 88 godina!

Biće održana i nadmetanja u tradicionalnim krajiškim disciplinama - bacanju kamena s ramena, skoku udalj iz mesta, obaranju ruku i nadvlačenju konopca. Za decu će se organizovati trka u zavezanim džakovima i nošenju jaja u kašikama, kao i takmičenje u tucanju uskršnjim jajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!