SEĆANJE NA POGIBIJU 118 UŽIČANA: Venci za pale junake - Branili grad od Nemaca u Drugom svetskom ratu

N. J.

16. 04. 2024. u 10:34

POLAGANjEM venaca i služenjem parastosa poginulima kod spomenika palim borcima u naselju Sarića Osoje, obeležena je 83. godišnjica herojske odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine.

СЕЋАЊЕ НА ПОГИБИЈУ 118 УЖИЧАНА: Венци за пале јунаке - Бранили град од Немаца у Другом светском рату

Grad Užice

Uz sveštenstvo užičke crkve, obeležavanju godišnjice pored gradonačelnice grada na Đetinji Jelene Raković Radivojević i njenih saradnika, prisustvovali su članovi SUBNOR, delegacije Gradske opštine Sevojno, Mesne zajednice Carina, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović 1912-1920“, Udruženja ratnih vojnih veterana Zlatiborskog okruga, Užica i Sevojna i Socijalističke partije Srbije.

- Ovde na Sarića Osoju pre tačno 83 godine, brzo i spontano organizovan je jedan od najžešćih otpora nemačkom okupatoru u tadašnjoj velikoj zemlji. Dok su se u nekim delovima Kraljevine Jugoslavije nemačke snage dočekivale kao oslobodioci, ili im je pružen neznatan otpor, Užičani su položili 118 života za slobodu svoga grada. Ponosni smo na herojsku odbranu Užičana u aprilskom ratu, koja je nastavljena formiranjem Užičke republike i kasnije bitkom na Kadinjači - naglasio je Milić Vukić, predsednik SUBNOR.

Pripadnici Osme nemačke tenkovske divizije prilikom ulaska u Užice naišli na iznenađujuće jak otpor, u borbama za odbranu Užica tog jutra, pogunulo je 118 osoba. Milivoje Zečević, narednik Jugoslovenske vojske, hrabro je skočio na nemački tenk, ubacio bombu i uništio njegovu posadu, ali je i sam poginuo. Na mestu svog herojskog podviga je i sahranjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)