OGLASILA SE EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: "Kosovske institucije ne poštuju ni sopstvene zakone"

D.Zečević

19. 05. 2021. u 23:14

EPARHIJA raško-prizrenska danas se oglasila saopštenjem u kojem se ističe da “kosovske institucije ne poštuju sopstvene odluke i zakone”, jer i nakon pet godina od odluke Ustavnog suda kojom se 24 hektara zemlje vraća manastiru Visoki Dečani, još nije sprovedena u delo.

Foto P. Milošević

Pojašnjavajući detaljno sudske odluke oko pomenute  zemlje u vlasništvu manastira, eparhija raško-prizrenska upozorila je i na drugi probem sa kojim je ova svetinja suočena a to je namera kosovskih vlasti oko izgradnje puta Dečani-Plav pokraj ove svetinje odnosno u zaštićenoj zoni manastira.

- Ovih dana smo svedoci da je ministar za prostorno planiranje Kosova u vladi Albina Kurtija, Liburn Aliu, prema izveštajima medija jasno rekao da je izgradnja puta „Dečani-Plav u skladu sa zahtevima Srpske pravoslavne crkve opasan presedan i da je izričito protiv gradnje zaobilaznice oko specijalne zaštićene zone manastira“. Da podsetimo, u novembru 2020. godine Komisija za primenu specijalnih zaštićenih zona (SPZ), u kojoj su pored šefa EU misije i misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji učestvovali i ministri tadašnje vlade za kulturu i prostorno planiranje, kao i predstavnici Eparhije raško-prizrenske (SPC), a u prisustvu komandanta KFOR-a, italijanskog ambasadora u Prištini i gradonačelnika Dečana, jednoglasno prihvatili odluku Saveta kojom se prihvata Aranžman za rešavanje pitanje puta Dečani-Plav-navodi se u eparhijskom saopštenju i dodaje da je  po odluci Komisije za specijalne zaštićene zone predviđeno  da put Dečani-Plav ni u kom slučaju ne može da prolazi kroz zaštićenu zonu (pravnu studiju da je to protivzakonito prethodno su uradili eksperti OEBS-a i EU kancelarije). Zato je odlučeno da se radi zaobilaznica oko zaštićene zone, a da se radovi na rehabilitaciji lokalnih puteva u zoni uz poštovanje svih restrikcija Zakona o SPZ sprovode paralelno i fazno dok se radi zaobilaznica.

-Oba ova slučaja izašla su u javnost ponovo upravo u trenutku kada su kosovski ministri za kulturu i spoljne poslove u svom jučerašnjem pismu organizaciji Europa Nostra (pismo je objavljeno u medijima pre nego što je poslato primaocu, što je skandal svoje vrste) izneli stav da se manastir Dečani mora skinuti sa liste 7 najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu koju je sastavila 8 aprila ove godine organizacija Europa Nostra, jer navodno manastir Visoki Dečani nije ugrožen, pošto, kako se kaže, Kosovo poštuje sve međunarodne principe zaštite-dodaje se dalje u pomenutom saoptenju i ističe da  kosovske vlasti ne samo da ne poštuju sopstvene sudske odluke, zakone, institucionalni kontinuitet odluka prethodnih vlada, nego i otvoreno skrivaju istinu o pravnom bezakonju i institucionalnom pritisku protiv SPC koji je samo završna faza pritisaka koji su još od 1999. godine počeli sistematskim uništavanjem srpske duhovne i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, devastacijom grobalja i drugih objekata kulture.

-Eparhija raško-prizrenska ovom prilikom izražava ne samo žaljenje nego i otvorenu indignaciju zbog ovakvog ponašanja prištinskih institucija koje neskriveno pokazuju pravnu nekompetentnost i nedobronameran odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenoj baštini-zaključuje se u saopštenju eparhije raško prizrenske.

Pogledajte više