VUČIĆ O PREDSTOJEĆEM SAMITU: Srbija samo za granice utvrđene odlukama UN

Novosti online 14. 05. 2021. u 22:50

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić ponovio je večeras da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN, i naveo da je u tom smislu uneo jedan amandman u predlog zaključaka Samita “Brdo-Brioni“ - da je Srbija protiv promene granica, u skladu sa poveljom UN i odlukama organa UN.

Foto: Printskrin

- Poslali su mi predlog zaključaka Samita u kojima stoji da treba svi zajedno da se protivimo promeni granica. Ja sam uneo jedan mali amandman i to je sada pakao za njih - rekao je Vučić za TV Prvu.

Podsetio je da će na Samitu u ponedeljak učestvovati i Vjosa Osmani, Zoran Milanović, Milo Đukanović, Šefik Džaferović… te da su se svi oni saglasili sa tim predlogom, a zatim poslali i njemu da se saglasi.

- Ja sam dodao umetnutu rečenicu i rekao - može, ali da je u skladu sa poveljom UN i odlukama bilo kog organa UN. A to neće biti prihvaćeno, jer bi podrazumevalo Kosovo u sastavu Srbije - rekao je Vučić.

Dodao je da nema nikakvog razloga da brine, jer mu je savest mirna, a da na Samitu mogu da usvoje šta god hoće, ali bez Srbije.

- Sumnjam da će hteti nešto da usvajaju bez Srbije. To što su planirali da usvoje nema ništa od tog posla - rekao je Vučić. - Možete nekog da prevarite jednom, drugi put, ali ako prevatite treći, onda vi niste prevarant, onda je taj budala. Da nas varate tri puta na iste trikove - ne ide.

Predsednik je i danas, nakon sastanka sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji je i boravio u Beogradu povodom predstojećeg Samita, govorio o tome da Srbija podržava princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.

- Govorio sam danas, ono što govorim uvek - rekao je Vučić i dodao da je izdržao sve pritiske i u Vašingtonu, „u sobičcima, kuloarima“, kada je traženo od Srbije da prihvati obostrano priznanje.

- Rekao sam da neću, po cenu glave - rekao je Vučić.

Dodao je da će na Brdo kod Kranja otići svečano odeven, da će tamo biti „velikani političke scene Balkana“, koji će reći šta misle, a o Srbiji misle najgore, dok je njegovo da štiti i brani Srbiju, i da gleda da izvuče najviše što može za našu zemlju.

Dodao je i da danas nije bio ljut na konferenciji sa Pahorom, već pristojan, ali je rekao istinu, i kako kaže, uveren je da građani nemaju šta da mu zamere.

Vučić je upitao kada su zapadne sile počele da primenjuju taj princip o nepromenjivosti granica 90. te ili 91. kasnije ili 2021, pošto se, kako je naveo, tada menjali granice države Srbije.

- Napali su Srbe na KiM 2004. godine, očekujući da se ponovi Oluja. Onda su 2008. doneli odluku supotno svim odlukama UN. Promenili granice suverene zemlje. A, kad ste se setili da poštujete princip nepormenjivosti granica - rekao je Vučić.

Pogledajte više