REČ PLUS - ŽIKA GOJKOVIĆ: Vreme da se građani izjasne o kraljevini

S. Rovčanin Tomković

10. 05. 2021. u 11:14

KOALICIJA Pokreta Kraljevine Srbije i Demokratske stranke Srbije osvojiće na izborima dvocifren broj glasova, a na konačnoj rang-listi učesnika neće biti ispod drugog mesta. Ovo, u intervjuu za "Novosti", predviđa predsednik POKS Žika Gojković i dodaje:

Foto Tanjug

- POKS i DSS su na izborima pre manje od jedne godine imali pet odsto glasova prostim zbirom. Ali, s obzirom na to da smo se udružili na principijelnim i programskim osnovama, očekujem sinergiju glasova preko 20 stranaka, pokreta, grupa građana. Koaliciju su podržali akademik Matija Bećković, pesnik Blagoje Baković, komandant odbrane Košara, pukovnik Ljubinko Đurković...

* U čemu ste videli dodirne tačke sa DSS?

- Naziv naše koalicije dovoljno govori, Nacionalno-demokratska alternativa ili NADA. Smatramo da je jednako važno u isto vreme braniti srpski nacionalni interes i razvijati demokratske institucije i pravnu državu. POKS je naročito bilo važno što smo koalicijom proširili front stranaka koje su za otvaranje pitanja državnog uređenja, republike ili kraljevine. Složili smo se da je kraljevina na nelegalan način srušena 1945. i da je sazrelo vreme da se građani izjasne o tome, putem ustavotvorne skupštine.

* Razmišljate li u pravcu ujedinjenja u jednu stranku, jer ćete na listi imati preko 20 partija, pokreta i udruženja?

- Iako su naši programi usaglašeni na nivou koalicije, ipak postoje razlike i nijanse u nekim stavovima. Zasada nema potrebe za objedinjavanje u jednu stranku. Ujedinjenje posle izbora je na neki način i prevara birača. Sumnjam da bi Aleksandar Šapić prešao cenzus da su njegovi glasači znali da planira ujedinjenje sa SNS.

* Da li je, u trenutku kada postoje brojne goruće teme u državi, vreme za izjašnjavanje o monarhiji?

- Većina tih gorućih tema u državi će se rešiti kada Srbija ponovo bude ustavna, parlamentarna kraljevina. Sve monarhije su stabilne i ugledne države. Takva bi bila i Srbija. Bila bi privlačnija za investicije naše dijaspore, ali i stranaca. Kraljevinom bismo dobili i nacionalno jedinstvo koje simbolizuje kralj u svakoj monarhiji, a to nam je sada potrebnije nego ikada, kada se rešavaju krupna nacionalna pitanja na KiM, RS i Crnoj Gori.

BEZ PUTEVA PRED IZBORE

* ŠTA su vaši predlozi u okviru dijaloga bez posredovanja EU, o izbornim uslovima?

- Tražimo da sve izborne liste budu jednako zastupljene u medijima tokom kampanje. Takođe, i da se funkcionerska kampanja obustavi mesec dana pred održavanje izbora. Ne moraju visoki državni funkcioneri, koji su i kandidati vladajućih stranaka na izborima, da otvaraju puteve i druge objekte uvek neposredno pred izbore.

Pogledajte više