"BLJESAK" JE BIO GENERALNA PROBA ZA "OLUJU": Dačić: - Hrgvatska bi trebalo da pokaže razumevanje za zločine prema Srbima

tanjug

02. 05. 2021. u 23:06

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će odnosi Srbije i Hrvatske teško moći da napreduju sve dok se ne sagleda odgovornost za očigledno vođenje genocidne politike prema srpskom narodu i pozvao Hrvatsku da pokaže razumevanje prema zločinima protiv sprskog naroda.

Foto: Printscreenn/Pink

Dačić je u emisji ''Hit Tvit'' na TV Pink, u kojoj je jedna od tema bilo obeležavanje operacije hrvatske vojske i policije "Bljesak", kao i današnji incident u Borovu, ocenio da pojedine izjave hrvatskih politicara ne pomažu uspostavljanju boljih odnosa dve zemlje.

- Mi bismo mogli da nađemo odgovarajući zajednički jezik kada bi sa druge strane bilo malo razumevanja ili saučešća, da ne kažem osude svih tih zločina prema srpskom narodu u prošlosti - rekao je Dačić.

On je dodao da se "Bljesak" ne može posmatrati izdvojeno kao jedna akcija, već da je to bila generalna proba za "Oluju".

- Sve dok to bude stvar 'naših' i 'vaših', i ne sagleda se odgovornost za očigledno vođenje genocidne politika prema srpskom narodu, teško ćemo moći da mnogo napredujemo u našem odnosima - rekao je Dačić.

On je dodao i da se, kada se govori o Hitlerovoj Nemačkoj, često pominje "konačno rešenje", iako je taj izraz teško naći u dokumentaciji.

- A kod Hrvata, imate Mileta Budaka koji je napisao da se srpsko pitanje može rešiti na tri načina i gde imate isključivo odnos prema Srbima kao prema jednom remetilačkom faktoru koji mora da se istera - naglasio je Dačić.

Pogledajte više